„Faptul că există atât de puţină încredere, după 25 de ani de când construim împreună cu Federaţia Rusă o relaţie de colaborare, după ce Rusia a fost invitată din G7 să devină G8, după ce am crezut că într-adevăr relaţia Germaniei cu Federaţia Rusă, tehnologie în schimbul resurselor de materie primă, vor face să înţeleagă Rusia că Europa n-are un interes ostil faţă de ea, aici am eşuat şi de o parte, şi de alta. Şi de foarte multe ori, există o escaladare a retoricii şi a tensiunii prin neînţelegerea corectă a intenţiilor reale ale părţii opuse”, a declarat Mircea Geoană.
Fostul șef al diplomației recunoaște că Rusia, ca de altfel toate marile puteri, au instincte imperiale.
„Este evident că sunt lucruri care nu se schimbă niciodată. Geografia nu se schimbă. Rusia a fost şi va rămâne întotdeauna interesată în protejarea zonelor sale vulnerabile, care sunt din sud, care sunt din vestul Rusiei. Şi acest lucru nu se va schimba niciodată. De la Petru cel Mare, la Brejnev la Putin, e aceeaşi doctrină: acces la mările calde, de unde Crimeea, Sevastopol sunt foarte importante, şi puncte de sprijin împotriva unei eventuale agresiuni exterioare, ceea ce evident astăzi nu este cazul, care este Transnistria, care este Georgia, care este zona Nagorno-Karabah în Caucaz. Nimic nou sub soare. (...) Există elemente de continuitate, date de geografie şi de interese politice perene ale naţiunilor”, a spus fostul ministru de externe, întrebat dacă este nevoie de o nouă abordare în diplomație și în politica externă.
Pe de altă parte, spune Mircea Geoană, „sunt și lucruri care se schimbă şi asta trebuie să-i facem să înţeleagă pe cei din Federaţia Rusă. Că Occidentul nu are un instinct ostil la adresa Federaţiei Ruse. Nu avem un interes într-o confruntare cu Rusia. Nu are nimeni de câştigat”.
Mircea Geoană este convins că Rusia are o percepție deformată despre ceea ce s-a întâmplat în Ucraina: „Eu cred că Rusia este convinsă că Euromaidanul a fost provocat de către Occident, că cineva din Occident, obscur sau neobscur, a stat şi i-a întărâtat pe oamenii aceia, neînţelegând că oamenii au avut două mari frustrări. Unu, că destinul lor este jucat ca la barbut, cine dă mai mult, Estul sau Vestul, şi asta e iritant. În al doilea rând, pentru că ţara este prost condusă şi este enorm de multă corupţie. Acest protest a fost şi un protest împotriva ordinii de fapt în Ucraina. Şi nu a fost un protest Est versus Vest. Nu. A fost şi un protest, o revoltă autentică a unor oameni dintr-o ţară cu 45 de milioane de locuitori, acum mai puţin cu două milioane, că au pierdut Crimeea, şi care are un PIB mai mic decât al României”.
Fostul șef al diplomației crede că Rusiei trebuie să i se explice că relațiile pe care și le stabilește un stat nu sunt dirijate într-o singură direcție, dar admite că este dificil, pentru că președintele Putin are rațiuni de ordin strategic: „Aici este elementul de discontinuitate pe care nu-l regăsim şi trebuie să găsim o formulă să le spunem că până la urmă şi la urmă, dacă Moldova sau Georgia vor să aibă o relaţie bună cu Vestul, asta nu exclude o relaţie bună şi cu Estul, că nu este o chestiune de loose-loose, ci poate să fie win-win. Acest lucru va fi mai complicat de explicat, se pare că preşedintele Putin din motive de raţiune strategică, a ales o cale mai beligerantă cu Vestul”.
Mircea Geoană vede un final pragmatic al conflictului dintre Rusia și Occident, în care cuvântul decisiv îl va avea gazul: „Pot să spun că pentru România, faptul că azi suntem în NATO, suntem în UE, este un enorm câştig şi astăzi se vede cât de important este să fii într-un bloc care îţi asigură protecţie reală şi sunt convins că de ambele părţi, de partea occidentală, de partea Federaţiei Ruse, după ce se va dezescalada acest moment foarte emoţional şi foarte delicat, vom ajunge la o formă, poate nu de reapropriere, dar măcar o discuţie pragmatică în care să spunem ştiţi ce, nu putem să depindem de gazul vostru, o să diversificăm”.