„S-a început o bătălie dură, durează de ceva timp. Funcția e importantă, se negociază serios, fiindcă cine deține funcția are acces la organizarea vieții politice parlamentare. Lupu era liderul Partidului Democrat, demiterea vine în acel șir de lupte, era ultimul element central care trebuia să cadă”, a explicat Vasile Ernu, scriitor, pe tema demiterii președintelui Parlamentului de la Chișinău.
„Este totuși o logică în derularea evenimentelor. Obiectivul e destabilizarea. Orice se poate face, numai să nu fie stabilitate. Mulți iau în serios noțiunea de stat moldovenesc, dar e un stat falimentar, ultimii 20 de ani au convins. Sunt de acord cu experții care consideră că Ucraina și Moldova sunt state falimentare. Stabilitatea nu poate fi menținută, nu coincide intereselor celor 4-5 grupări de interese”, a declarat Mircea Druc, fost premier.
Grupurile de interese
„O grupare ar fi comuniștii lui Voronin. Spuneam însă că nu este vorba despre Voronin, ci trebuie descifrat cine l-a adus la putere pe Voronin. Aceleași forțe care au pierdut odată cu Voronion speră să vină la putere, dar nu sunt comuniștii și nici Voronin. Pe urmă, sunt grupuri de interese de ordin economic, ca al lui Filat, el are în spate un segment de capital. Apoi vine enigmaticul Vladimir Plahotniuc, e a treia grupare. A patra grupare de forțe ar fi dl Anatol Stati, care trebuie să ia recompensa pentru cele pierdute în Kazahstan. El a fost pe nedrept marginalizat și aproape ruinat. Era cel mai bun investitor pe piața Kazahstanului din Europa. Trebuie să vină în forță la Chișinău. Aceste grupări au în spate consonanță cu cei din afară. Din această cauză se dă lupta pentru putere”, a explicat Mircea Druc, fost premier al R. Moldova.
„S-au schimbat generații, grupul din jurul lui Voronin era de tip sovietic, legat cu zona armată, dar în ultime vreme avem o nouă generație, Filat, Plahotniuc, care lucrează pe alte scheme, de asta lupta e mult mai dură. Sub comuniști nu ne așteptam ca cineva să controleze Curtea Constituțională. Problema e ce arată sondajele, vom avea o revenire în forță a comuniștilor, și e greu de crezut că după o astfel de bătălie va exista o pace funcțională”, a spus Vasile Ernu.
„Nu cred că se va face un Guvern rapid. 2009 a fost un punct de turnură, exista un anumit orizont de speranță, a fost un moment pozitiv. Când văd ce se întâmplă acum, oamenii sunt derutați. Nici prezența la vot nu va fi masivă”, a adăugat el.
„Se umblă la regulile jocului, te poți aștepta să se schimbe regulile cu două zile înainte. Acum e un vid de putere, dar trebuie să se negocieze. Opoziția e puternică, comnuniștii fac o opoziție puternică, manifestări de stradă, etc. Sunt dispuși să colaboreze, se încearcă o renegociere a puterii, dar lucrurile tot vor exploda, poate e mai bine să se meargă spre anticipate”, a declarat Vasile Ernu.
„Interesul e primăria. Lupu a căzut, dar nu era atât de important. Cine are primăria Chișinăului e foarte important, comuniștii vor să o aibă, la asta se gândesc ei acum. Catastrofa alegerilor anticipate e o găselniță politică, să se sperie lumea. Ei nu sunt pregătiți de alegeri anticipate, nici măcar Voronin nu este pregătit”, a subliniat Mircea Druc
Comuniștii nu ar putea face singuri un guvern
„Chiar dacă Partidul Comuniștilor ar lua mai mult decât oricare alt partid, nu vor putea face singuri un guvern, au un vad politic limitat. R Moldova e un stat în care contează politica etnicizată. Sunt cei din zona rusofilă, care îi vor vota pe comuniști, sunt liberalii, care au un discurs cu tentă pro-românească, dar nu își asumă acest lucru în politică, avem partide stataliste, care merg pe varianta statului independent moldovenesc”, a explicat Vasile Ernu.
„Înainte de debarcarea lui Lupu, Voronin a avut o întrevedere cu ambasadorul SUA. Voronin va veni la București, peste tot, dacă ar fi să se organizeze alegeri anticipate. Dacă i-ar întinde o mână Occidentul, el ar veni. Nu va lua mai mult de 23%”, a spus Mircea Druc.
Iurie Leancă va rămâne premier
„Săptămâna viitoare va fi votat Guvernul, pentru că unii se tem și nu vor alegeri anticipate. În plus, de ce sunt atâtea ambasade, să îi lămurească, să înțeleagă că nu au nicio șansă. Premierul cred că va rămâne Iurie Leancă. Atunci să stea de veghe Filat să îi împărtășească din experiență și să îi spună ce are de făcut”, a subliniat el.
„Nu se va întâmpla nimic tragic. Moldovenii sunt iuți la mânie, s-au ciondănit, dar până la urmă toți sunt nași, cumetri între ei. Bătaia se va termina cu cumătrie”, a conchis Vasile Ernu.