ACTUALIZARE 9.25. Meterologii au emis avertizări Cod galben de vânt puternic pentru Buzău, Ialomiţa, Călăraşi şi sudul judeţului Brăila (până la ora 14.00) şi pentru Dobrogea (până la ora 14.35).
Temperaturi scăzute au fost înregistrate în întreg judeţul Covasna: minus 20 de grade Celsius la Sfântu Gheorghe, minus 18 grade de Celsius la Baraolt şi minus 17 grade la Târgu Secuiesc.
Potrivit meteorologilor, această răcire a vremii este cauzată de o masă de aer polar care traversează Europa de Est. Aşa că gerul va persista şi în următoarele zile.
Cea mai scăzută temperatură înregistrată până acum în România s-a înregistrat în 1942, în localitatea Bod, din judeţul Braşov- minus 38,5 grade Celsius.
Pregătiţi-vă de cel mai geros Revelion din ultima jumătate de secol!
Zăpadă şi ger de crapă pietrele. Asta anunţă meteorologii pentru noaptea de Revelion. Bucureştenii care vor să întâmpine Anul Nou pe străzi trebuie să ştie că vor fi minus 17 grade Celsius.
În trei zile a scăzut temperatura cu aproape 20 de grade.
Gerul, însă, va fi şi mai năprasnic la polul frigului, Miercurea Ciuc.
„În noaptea de Revelion, mercurul din termometre va coborî sub -25 de grade. Putem vorbi despre una dintre cele mai reci nopți de Revelion din ultimii 50 de ani”, spune meteorologul Meda Andrei.
Valul de aer polar vine la doar câteva zile după un Crăciun scăldat de razele soarelui.
De Crăciun, la malul mării, atmosfera era ca de primăvară.
Și dacă în urmă cu mai puţin de o săptămână, constănţenii se plimbau pe faleza Cazinoului şi se bucurau de o vreme extrem de călduroasă, cu temperaturi de până la 15 grade Celsius, de Revelion, meteorologii anunţă minus 11 grade Celsius. Ei spun că valul de aer polar va pleca din România spre sfârşitul săptămânii.
Medicii spun că fluctuațiile mari de temperatură sunt periculoase.
„Sunt persoane meteosensibile, sunt persoane meteodependente. Aceste persoane, când apar variaţii aşa de mari de temperatură, şi nu doar variaţii de temperaturi, ci şi vântul foarte puternic creează un disconfort atunci când depăşesc anumite valori”, explică dr. Alis Grasu, directoarea Ambulanței București.
Potrivit medicilor, expunerea îndelungată la frig poate duce la hipotermie, scăderea bruscă a temperaturii corporale sub 35 de grade. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai expuşi acestui risc.
Medicii ne sfătuiesc să nu ieşim din casă dimineaţa şi seara, să ne îmbrăcăm gros dacă suntem nevoiţi să stăm mai mult timp în ger şi să fim în permanenţă bine hidrataţi.