"Trebuie să ținem seama că există cetățeni români care trăiesc în cupluri heterosexuale fără a fi căsătoriți sau în cupluri de persoane de același sex fără a fi căsătoriți și că aceste persoane au nevoie de o protecție de la lege". Declarația reprezintă răspunsul ministrului Justiției la o întrebare o întrebare care avea în vedere proiectul de modificare a Constituției, pentru statuarea căsătoriei heterosexuale, precum și excepția de neconstituționalitate care va di judecată de CCR în septembrie, care solicită recunoașterea în România a căsătoriilor homosexuale stabilite în străinătate.
Raluca Pruna a mai spus că Ministerul Justiței va transmite în mod formal opinia care va fi avută in vedere de Guvern atunci când Guvernul își va fundamenta punctul de vedere, cu ocazia dezbaterilor din Parlament referitoare la modificarea Constituției pe această temă.
Coaliția pentru familie, o asociație multiconfesională de ortodocși, catolici și neo-protestanți, a adunat 3 miloane de semnături, de șase ori mai multe decât erau necesare, pentru organizarea referendumului de modificare a Constituției, în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat și femeie. CCR a validat solicitarea, iar procedura spune că mai este nevoie de o discuție în Parlament, care să fie adoptată de două treimi din membrii Legislativului.
Raluca Prună mai spune, în nume personal, că România nu trebuie să se individualizeze, să se singularizeze pe scena europeană în această materie. ''Aș aminti faptul că există numeroase state în care s-a recunoscut, de exemplu, parteneriatul civil între persoane de sexe diferite, ceea ce nu este cazul încă în legislația românească, dar și pentru persoanele de același sex", a mai spus ministrul Justiției.
"Cred, ca susținător al drepturilor egale ale tuturor, că trebuie să avem această discuție și să facem în așa fel încât să nu punem în afara protecției date de lege cuplurile care aleg să trăiască altfel decât cele, să zicem așa, majoritare", a mai spus ministrul Justitiei.