Ministrul Carmen Dan: Ultrașii au folosit manifestanții pașnici drept scut uman, de aceea nu au putut interveni jandarmii

Data actualizării: Data publicării:
carmen dan raport mai violente ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul de Interne Carmen Dan a susţinut o declaraţie de presă pe tema evenimentelor din 10 august din Piaţa Victoriei. Ministrul de Interne recunoaşte, după nouă zile, abuzurile unora dintre jandarmii care au intervenit la protestul diasporei din 10 august. Carmen Dan spune că au fost identificate doar cinci situaţii în care protestatari paşnici au fost agresaţi de jandarmi. Ministrul de Interne a făcut un rezumat al raportului care i-a fost prezentat, raport care menționează şi prezenţa huliganilor din galeriile de fotbal în Piaţă. O „vină” o au însă tot protestatarii paşnici, care nu s-ar fi delimitat de ultraşi, motiv pentru care aceştia din urmă nu au putut fi scoşi din mulţime, după cum a explicat Carmen Dan.

carmen dan raport mai violente ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Sfârşit de minivacanţă pentru bugetari, iar Carmen Dan iese din nou la rampă cu declaraţii despre incidentele violente din Piaţa Victoriei, din urmă cu nouă zile. În tot acest timp, deşi aproape 300 de oameni au acuzat jandarmii că i-au agresat cu gaze sau cu bastoanele, niciun politician nu şi-a asumat răspunderea pentru ce s-a întâmplat. Presa a vorbit că ministrul de interne a fost la curent cu operațiunile din noaptea de 10 august, iar opoziţia a cerut apoi audierea lui Carmen Dan în Parlament. O audiere care stă sub semnul întrebării. Să vedem acum ce explicaţii noi are de dat şefa de la Interne, în timp ce românii se adună din nou în Piaţa Victoriei, la un protest antiguvernamental, organizat pe reţelele de socializare...

Citiți și:  Ioan Stanomir: Doamna ministru Dan a făcut o greșeală care e psihanalizabilă

„Astăzi mi-a fost prezentat raportul solicitat pe tema evenimentelor din 10 august. Nu are rolul de a stabili vinovății. Raportul este clasificat „secret de serviciu”. Unele aspecte nu vor putea fi date publicității.

Încep prin a prezenta scuzele mele pentru cei care au avut de suferit, fie ei civili sau jandarmi.

Nu am nicio ezitare să prezint acest raport, dacă acest lucru îmi va fi solicitat.

Convocarea mea la Comisia din Parlament - sunt gata să prezint datele, nu am primit invitație încă.

Au fost deschise 21 de dosare penale, trei cu autori necunoscuți, trei persoane arestate, două control judiciar. 64 de amenzi.

Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violențe.

A fost începută o verificare internă la Jandarmerie. Au fost identificate până acum cinci cazuri. Rezultatul - la parchetul militar.

Inițial s-a dorit să fie un protest legal, ulterior nu a fost asumat de nimeni. Nu a existat astfel un organizator care să-și asume responsabilitatea legală.

Nu am fost în situația unui protest sponan, protestul a fost anunțat cu mult timp înainte, în mass-media și pe rețelele de socializare.

Nu s-a identificat o criză de ordine publică ce ar fi amenințat stabilitatea și ordinea. 

Misiunea din 10 august executată de Unitatea de jandarmi din București, comandant maiorul Laurențiu Cazan, care a avut la dispoziție și forțe suplimentare din patru centre din teritoriu, între care Ploiești și Constanța”.

Carmen Dan a prezentat apoi o cronologie a evenimentelor din 10 august și se oprește la momentul în care o masă de persoane încearcă să blocheze circulația și să intre în curtea Guvernului, subliniind că abia atunci jandarmii își pun echipament de protecție. Primul jandarm rănit și transportat la spital - la 16:53. Jandarmii au acționat apoi gradual, defensiv și descurajant, a spus Carmen Dan.

La ora 18:00 s-a făcut o ședință cu comandanții din teren la care a participat și un procuror militar, susține Carmen Dan.

Ulterior și-au făcut apariția ultrașii, dar în mod dezorganizat, folosind manifestanții pașnici drept „scut uman”, ceea ce a împiedicat acțiunea forțelor de ordine.

Vine apoi momentul ordinului prefectului. 

Acțiunea nu reușește pe bdul Iancu de Hunedoara, unde se retrăseseră. Ultrașii încep vandalizările.

La 22.53 la 112 se semnalează că la un fast-food de pe Buzești unele persoane se manifestă violent. La 23:01 echipajele sosite anunță că nu există astfel de fapte, vor să se retragă, sunt blocați de oameni, cer ajutor de la Jandarmerie. Este momentul în care cei doi jandarmi sunt atacați. O armă de foc este sustrasă.

Se ordonă intervenția. Au fost situații în care persoane care nu evacuaseră piața au avut de suferit în cursul acestei operațiuni.

Majoritatea civililor au reclamat expunerea la gaze iritant lacrimogene, dar acestea sunt folosite legal, în timp ce nu există o lege care să dea dreptul protestatarilor să folosească obiecte contondente la un protest.

452 de persoane au primit asistență medicală la fața locului, 70 dintre acestea au fost duse la spital, între care 14 jandarmi. Trei dintre ei au rămas spitalizați.

MAI va trata fără discriminare și echidistant această situație. Acesta este raportul”.

În război cu fake news-urile

carmen dan prezentare raport tribuna mai - ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ne-am confruntat în această perioadă cu falsuri și minciuni în mass-media și pe rețelele de socializare. Ministrul prezintă mai multe exemple, între care imaginea cu autostrada aglomerată din China, dată ca exemplu pentru vama Borș. Apoi exemplul cu oameni în căruțuri cu rotile care ar fi fost agresați de jandarmi - femeia s-a aruncat, de fapt, din scaun, iar bărbatul încerca să ia un pistol de la un jandarm. Regretabil și josnic, spune Carmen Dan.

Medicul bătut - respectiva persoană a agresat, are dosar penal pentru ultraj, e sub control judiciar.

Alt exemplu - gazele iritante pot provoca moartea în trei săptămâni.

Jandarmii lăsați în urmă și cazul Ștefaniei - nu s-a întors în Piață, era o colegă. Diagnosticul ei pus inițial a fost traumatism coloană cervicală, apoi a făcut CT.

Jandarmul care plânge față în față cu sora sa protestatară - în realitate, erau imagini din Sofia, din 2013.

S-au folosit, de asemenea, inclusiv la TV, imagini ale protestelor din 2012 din România.


Nu este prima reacţie a ministrului după violențele din Piața Victoriei. Anterior, Carmen Dan a spus că nu are ce să își reproșeze. 

Nu mi-am depășit în niciun fel competențele legale. Iar Jandarmeria și-a coordonat toată intervenția sub supravegherea unui procuror militar, care a fost în piață. (...) Nu am ce să-mi reproșez. Am făcut ceea ce trebuia să facă un ministru de interne responsabil”, a adăugat ministrul de interne”, a precizat ministrul de Interne.

La Parchetul Militar Bucureşti au fost înregistrate, până duminică, 291 de plângeri din partea persoanelor care au care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor la protestul din 10 august, au declarat pentru Agerpres oficiali din Parchetul General.

De asemenea, procurorii militari au audiat, până în prezent, 127 de persoane.

Începând de luni, audierile în acest dosar vor fi efectuate la sediul Parchetului General.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august din Piaţa Victoriei.

Pe 14 august, procurorul general Augustin Lazăr a dispus ca Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General să preia de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar ancheta în dosarul privind modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din 10 august din Piaţa Victoriei.

"Preluarea dosarului are ca temei cercetarea unitară a evenimentelor, avându-se în vedere şi formularea unor plângeri împotriva ministrului Afacerilor Interne, prefectului municipiului Bucureşti, conducerii Jandarmeriei Române şi Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, constituindu-se dosar penal la nivelul Secţiei Parchetelor Militare - PÎCCJ, dosar în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi purtare abuzivă. Precizăm că dosarul preluat de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare", susţine Parchetul General.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...