Mai exact, ţara noastră a retras deja o parte din autovehiculele de transport şi a închis trei unităţi din sudul Afganistanului, exact în zonele cele mai periculoase, unde talibanii atacă frecvent.
Acolo unde România a pierdut până acum mai bine de jumătate din cei 20 de soldaţi morţi pe teatrul de operaţiuni.
Citeşte şi: NATO a parafat calendarul retragerii din Afganistan
Primii care se retrag sunt soldaţii care luptă direct cu talibanii şi cei care sunt trimişi zilnic să patruleze în zonele cu grad de risc maxim. Misiunile lor vor fi preluate de soldaţii şi poliţiştii afgani.
Un semn de întrebare se ridică atunci când vine vorba despre cum ajung în ţară TAB-urile sau transportoarele româneşti, vechi de peste 30 de ani. Deşi nu mai sunt folosite de ani buni, România nu le poate lăsa în deşertul afgan, pentru că Afganistanul percepe taxe uriaşe pentru staţionarea lor. Soluţia este ca vehiculele să fie trimise pe cea mai mare bază, cea din Kandahar, iar de acolo să fie aduse în ţară cu avioane sau cu vapoare.
Aproape 1.800 de militari români sunt în teatrul de luptă
„În momentul de faţă, am ajuns la concluzia că va trebui să retragem tehnica disponibilă. Cealaltă tehnică, pe care nu putem să o retragem şi care trebuie casată, va fi distrusă acolo”, a explicat general-locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General.
În acest moment, aproape 1.800 de militari români sunt încă în Afganistan. 400 dintre ei se întorc în ţară vara aceasta. O parte dintre cei rămaşi vor fi înlocuiţi cu militari din Forţele Speciale, specializaţi în lupta urbană cu talibanii.