Ironia sorţii, pe meşterul care a sculptat un Mihai Viteazu mai aproape de adevăr îl cheamă ...Manole. A terminat statuia şi o ţine în curte. A făcut greşeala să nu semneze niciun act cu primăria care i-a comandat opera.
Gabriel Manole, sculptor: „S-a acceptat propunerea pe care am făcut-o, după care s-au răzgândit şi s-a mers pe propunerea altcuiva.”
Dar, după scurt timp...
Gabriel Manole, sculptor: „Au cerut să fie continuată şi terminată, că o vor... aşa!”
Meşterul Manole aşteaptă 90 de mii de lei de la primărie pentru statuia de cinci metri înălţime care garantează că va rezista 200 de ani. Altfel nu este dispus să dea opera. Între timp, în oraş, localnicii de la Slobozia se vaită că sculptura care îl reprezintă acum pe Unificator este o ruşine pentru oraş.
„Sper că schimbă panarama asta de aici.”
***
„Nu e de vină sculptorul care a făcut-o, au fost de vină cei care au acceptat, beneficiarul. Beneficiarul suntem noi, în final, dar primarul, care a acceptat ursăria asta.”
Săptămâna viitoare, problema statuilor din Slobozia va fi dezbătută, oficial, într-o şedintă de consiliu local la care va participa şi primarul. Acesta nu a putut fi contactat pentru a oferi punctul lui de vedere legat de controversa artistică.