În ultimele zile, cerul s-a rupt în două şi urgia a pus stăpânire pe ţară. Ploile însoţite de grindină au făcut praf recoltele şi i-a adus pe oameni în pragul disperării. Meteorologii avertizează că instabilitatea vremii ne va urmări toată perioada verii.
Anotimpurile au suferit schimbări în ultimele decenii. Trecerea de la un fenomen meteo la altul a ajuns să fie atât de rapidă încât uneori poate provoca panică. Dovadă e primăvara acestui an, care a debutat cu ninsori la final de martie, apoi temperaturile au ajuns rapid la 30 de grade Celsius.
După ninsori a venit potopul, care a distrus tot în cale. Un coşmar au trăit românii ale căror case au fost distruse după prăpăd. Şuvoaiele de apă au inundat străzi întregi, iar grindina a făcut recoltele praf în Dâmboviţa,Timiş, Lugoj şi unele localităţi din Teleorman.
În Capitală, furtuna de săptămâna trecută a lăsat în urmă un mort şi 20 de răniţi. Zeci de copaci au fost smulşi din rădăcină, distrugând tot ce le era în cale. Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie spun că aceste fenomene nu sunt aşa neobişnuite. Mai mult, atrag atenţia că vom avea parte de instabilitate şi pe durata verii, care va fi foarte caldă şi secetoasă.
În ultima perioadă, pe zone restrânse, dar şi la nivel global, s-a remarcat o frecvenţă din ce în ce mai mare de apariţie a fenomenelor meteo extreme. Efectele pot fi devastatoare. Asistăm la bilanţuri de victime umane şi pagube materiale importante şi totodată la modificări ale mediului înconjurător. Cercetătorii afirmă că pe fondul încălzirii globale suntem martorii unei adevărate crize climatice.