Pe doamna Mariana am găsit-o muncind la -10 grade Celsius.
Mariana Hristea-muncitor salubritate Brăila : „Este destul de greu, normal că este foarte greu, asta-i munca. -10 grade, mai bem câte un ceai, mai ne încăzim, mai intrăm pe la căldură puțin, dar munca e muncă, trebuie s-o facem.”
Riscurile meseriei le cunosc și cei care lucrează în piață, la tarabă, şi toţi cei care își câștigă existența sub cerul liber, fie ploaie, fie ger.
„Este foarte frig, dar trebuie să ne câștigăm existența. E foarte greu, vă spun din propria experiență, am costum de schi și cu mănuși , încă o geacă și tot...dar asta e situația.”
„De ce ați pus...? să nu înghețe florile. Este frig și am pus șuba asta peste ele.”
Sunt însă și angajați norocoși care lucrează iarna, la peste 20 de grade, în tricou. Patiseri, brutarii și cofetarii nu simt gerul.
Florin Condruz,cofetar Brăila: „Sincer, mă simt norocos că lucrez într-un mediu atât de plăcut, la căldură, în comparație cu ceilalți care tremură de frig. ”
„În comparație cu ce temperatură este afară, este foarte bine aici, deci pot să spun că sunt mulțumită că am ales această meserie.”
Inspectorii ITM avertizează angajatorii să respecte regimul de muncă al fiecărui salariat în parte și să le ofere celor care lucrează pe teren iarna, ceai cald și repaus pentru hidratare. În caz contrar, amenzile pot ajunge la câteva mii de lei.