După o şedinţă de două ore la care presa nu a avut acces, şase dintre membrii CNA au luat o decizie fără precedent.
„CNA a decis cu majoritate de voturi, 6, și un vot împotrivă, retragerea sprijinului acordat doamnei președinte Laura Georgescu și decizia de a trimite Parlamentului o solicitare de revocare a domniei sale din calitatea de președinte al CNA”, a declarat Radu Călin Cristea, membru CNA.
Laura Georgescu nu a fost la şedinţă. A explicat că îşi serba ziua de naştere şi primea vizite. Şefa CNA nu recunoaşte însă legalitatea deciziei.
„Procedura de alegere a preşedintelui sau a vicepreşedintelui presupune prezenţa a nouă membri. Sub aşa ceva nu există nici cvorum, nici temei legal, nici vreun articol care să prevadă o asemenea modificare. Cât îmi pot face meseria, cât pot aplica legea, cât pot să îmi duc mai departe mandatul cu care Parlamentul m-a însărcinat, nu văd de ce să îmi dau demisia”, a spus Laura Georgescu.
Situaţia este cu atât mai complicată cu cât Legea audiovizualului nu prevede o procedură pentru asemenea situaţie. Parlamentul poate demite un membru al CNA doar în cazuri excepţionale, cum ar fi incapacitatea de a lucra mai mult de şase luni sau condamnarea penală.
Cum pot fi demişi membrii CNA, potrivit Legii audiovizualului:
ART. 13
(1) Membrii Consiliului pot fi demişi, la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, în următoarele situaţii:
a) în cazul incapacităţii de a-şi exercita funcţia pentru o perioadă mai mare de 6 luni;
b) în cazul unei condamnări penale aplicate printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
Acum, Laura Georgescu susţine că este victima răzbunării colegilor pe care i-a dat în judecată în urmă cu jumătate de an pentru că au modificat regulamentul instituţiei.
Colegii respectivi, exasperaţi de suspendarea la nesfârşit a şedinţelor în lipsa preşedintelui CNA, au impus regula conducerii prin rotaţie a acestor reuniuni.
Iar vara trecută au cerut demisia Laurei Georgescu după apariţia unor înregistrări despre protecţia politică a unor televiziuni: „(...) Cum crezi că merge-n România? Merge ceva legal? Să mă duc şi să zic: nu vă supăraţi, uitaţi, am şi eu o lege. Pot să, la umbra ei, să-mi fac treaba? Nu. (...) Vin şi te şantajez, ce vrei să fac?”.
Nu în ultimul rând, şefa Consiliului Naţional al Audiovizualului are ceva probleme şi cu legea. Ea este urmărită penal de procurorii DNA pentru că ar fi intervenit pe lângă membrii CNA pentru a reacorda postului GigaTV licenţa retrasă.