Remi Rădulescu spune că ideea de a curăţa banii i-a venit după ce a observat că strănută ori de câte ori îi numără. După un an de proiectare, a creat maşina de spălat bani. Odată aşezate bancnotele în aparat, razele ultraviolete distrug toate bacteriile.
„O maşină de spălat bani legală şi inovativă. Am conceput acest sistem pentru a elimina bacterii, virusuri şi alte microorganisme. Pe o bancnotă de plastic mai nouă sunt în jur de trei mii până la zece mii de microorganisme”, spune Remi Rădulescu, inginer.
Chiar dacă recompensează o muncă onestă, banii tot murdari sunt. Şi punem mâna pe ei nu doar în ziua de salariu, ci ori de câte ori mergem la piaţă sau plătim o factură cash.
Cei care nu se spală cu multă atenţie după ce pun mâna pe bani se pot îmbolnăvi, spun medicii.
„Pe bancnote şi pe monede există mulţi microbi care ne pot afecta din punct de vedere dermatologic, digestiv, respirator”, spune Camelia Lombrea, medic.
Vânzătorii sunt încântaţi de ideea inginerului timişorean:
- Toată ziua fug la chiuvetă să mă spăl pe mâini ca să fac igienizarea corectă. E o idee foarte bună. - Cred că ar economisi o grămadă de timp în primul rând, pentru că toată ziua dă restul, bagă mănuşa, scoate mănuşa.
Prototipul creat de inginerul din Timişoara a costat 400 de euro şi este deja înregistrat, iar dacă va fi produs în serie pentru magazine şi bănci ar putea costa chiar mai puţin.