În bucătăriile firmelor de catering miroase a Crăciun deja. Se fierb sarmale, se prepară salatele de boeuf, se coc plăcinte şi cozonaci, iar comenzile sunt din ce în ce mai multe. Preparatele se livrează la domiciliu la ora stabilită de client, în oale sau crătiţi, gata să fie puse în bucătăria gazdelor.
Un meniu complet pentru masa de Crăciun costă între 300 şi 800 de lei, în funcţie de numărul de porţii comandate. Şi are de toate: ciorbă, sarmale, platouri cu produse tradiţionale şi desert.
„Există un paltou de iarnă cu produse românești, iar celelalte trei mixuri traditionale românești și produse internaționale, foarte multe deserturi, plăcinte cu brânză și mere sunt cele mai cerute preparate”, spune Cristian Niță, din cadrul unei firme de catering.
Dulciurile sunt pe locul doi în topul comenzilor. Doamnele ocupate socotesc bine şi spun că fac economie şi de timp, şi de bani. Mirţa Chişu a plătit 50 de lei pentru un platou cu saleuri, prăjituri asortate şi cornuleţe.
Încă de la începutul săptămânii, cofetăriile şi patiseriile lucrează la capacitate maximă pentru a face faţă numărului mare de comenzi.
Preţul cozonacilor variază între şapte şi zece lei, coşurile cu fursecuri şi cornuleţele costă opt lei, iar un tort pornește de la 20 de lei.
„Pentru sărbătorile de Crăciun noi pregătim o gamă variată de patiserie care include Baidley cu nucă şi mac, cornuleţe cu nucă şi gem, kekul, saleurile, prăjituri asortate cu ciocolată", spune Valerica Negruț, vânzătoare.
Cei care se hotărăsc să primească direct la domiciul bucatele şi desertul pentru masa de Crăciun trebuie să comande cu cel puţin o zi înainte.