FOTO Facebook
Hora Unirii s-a jucat la graniţa cu Republica Moldova. O mie de moldoveni de peste Prut au plecat în urmă cu o săptămână, din Chişinău, într-un marş prin care cer unirea României cu Republica Moldova. La prânz, după ce au parcurs pe jos 100 de kilometri, au reuşit să treacă graniţa și au fost primiți cu flori, pâine şi sare de românii care le împărtășesc visul.
„Să nu mai existe oprelişti între fraţi. Bine aţi venit acasă fraţilor! Bravo vouă! Unire! Unire! Unire!” - așa au fost întâmpinați moldovenii au trecut graniţa în grupuri de aproximativ 20 de oameni.
Primii au intrat în România în jurul orei 11:00. Aproape o mie de moldoveni au trecut podul feroviar de la Ungheni redeschis pentru ei după aproape 25 de ani.
Cu toţii şi-au început călătoria simbolică duminica trecută, de la Chişinău, şi au parcurs pe jos cei 100 de km până la graniță. Unii dintre cei care participă la marş au mai trecut Prutul și în anii 90, când s-au deschis pentru prima data granițele.
„Am ajuns peste 25 de ani încă o dată şi am trecut Prutul, podul de flori şi sunt mândră şi aştept unirea cu Ţara Românească”, spune o femeie.
„Toți suntem români, toţi iubim România şi toţi, şi de peste Prut, şi cei de aici, suntem români, suntem fraţi”, spune un bărbat.
Mulți dintre cei care își doresc unirea sunt dezamăgiți de criza politică prelungită din Republica Molodva şi de faptul că partidele parlamentare nu reuşesc să formeze un guvern. Uniunea Europeană a sistat finanţarea, iar oamenii nu se mai simt în siguranţă.
Pe de altă parte, comuniştii şi socialiştii de la Chişinău au trimis Parlamentului European o scrisoare în care acuză România de politici expansioniste.
„Ei pot sa spună ce doresc, noi ştim ce facem. Noi nu ne implicăm decât cu gândul de a reîntregi ceea ce istoria nu a făcut-o la timpul potrivit. Au voie să spună ce doresc la ei acasă, aici vorbim noi şi vorbim limba română”, este replica pe care o dă Mihai Chirica, primar interimar al Iașului.
De pe malul Prutului, oamenii au mers pe jos încă 20 de kilometri, până la Iaşi. Au trecut prin câteva sate în care localnicii i-au întâmpinat cu flori, pâine şi sare.
În Iaşi, participanţii la marş s-au oprit prima dată la Catedrala Mitropolitană, unde a fost oficiată o slujbă. Apoi i-au chemat pe localnici lângă ei, în centrul oraşului, la horă.
Tinerii sunt așteptați duminică la București. Ei vor pleca de la Iași, duminică dimineață, cu Trenul Unirii și vor parcurge drumul spre București oprind în mai multe orașe. Românii sunt chemați să-i întâmpine cu steaguri tricolore și cu flori în următoarele stații: IAȘI - 06:00, VASLUI - 07:31, BÂRLAD – 08:05, TECUCI – 08:54, FOCȘANI – 09:54, RÂMNICU SĂRAT – 10:36, BUZĂU – 11:09, MIZIL – 11:44, PLOIEȘTI – 12:21.
Duminică, la ora 14:00, tinerii din Marșul lui Ștefan cel Mare vor fi întâmpinați în Piața Universității de românii care îi așteaptă cu brațele deschise pentru a-i primi acasă. Împreună vor merge în marș spre Palatul Cotroceni, unde îi vor cere președintelui României, Klaus Iohannis, urgentarea procesului de reunificare, au anunțat organizatorii.
ACTUALIZARE 12.18. Imagini de la Ungheni, unde românii şi tinerii moldoveni joacă Hora Unirii.
La ora 11.00 vor traversa podul feroviar de la Ungheni, unde sute de oameni veniţi în mare parte din Iaşi îi vor întâmpina cu flori.
De aici vor pleca pe jos spre Iaşi, unde ar putea ajunge în jurul orei 19.00 şi unde ar urma să participe la o slujbă la Catedrala Mitropolitană.
În următoarele zile vor străbate România pentru a face cunoscut mesajul lor şi pentru a convinge cât mai mulţi români să li se alăture.
Un imens steag tricolor de 300 metri a unit simbolic, în urmă cu o lună, Republica Moldova cu România la podul de peste Prut de la Sculeni, în amintirea podurilor de flori din anii '90.
„România n-a avut graniță la Prut”, „Unire!”, „Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească!”, „Chișinău și București – două inimi românești”, „Basarabia e România” au fost câteva dintre mesajele scandate în 6 iunie pe podul de peste Prut de la Sculeni, în cadrul unei acțiuni a organizațiilor unioniste de pe ambele maluri ale râului care acum reprezintă granița dintre România și Republica Moldova.
FOTO Facebook
Unioniștii anunțau că aceasta a fost avanpremiera pentru acțiunea de mare anvergură la Prut, pe care o pregăteau pentru 11 iulie.
Celebrele ,,Poduri de Flori” au marcat perioada renașterii naționale. Primul „Pod de flori” a fost organizat pe 6 mai 1990, când cetăţenii români au trecut frontiera către Basarabia fără paşaport şi fără viză, prin opt puncte de trecere peste Prut. Peste un milion de oameni au participat la eveniment.
FOTO Facebook
Al doilea „Pod de flori” a avut loc pe 16 iunie 1991, când cetăţenii moldoveni au intrat în România fără acte.