Marian Godină explică de ce se opun poliţiştii presemnalizării radarelor, răspunzând astfel, printr-un comentariu acid unei postări a deputatului Florin Roman.
„Aş vrea să înțeleg, dar nu pot. De ce se opun polițiștii de la rutieră la presemnalizarea radarelor, ca mijloc de prevenţie? Doar pentru că dispare şpaga? Doar pentru că nu mai pot sta la pândă? Doar pentru că nu mai pot fi aroganți?”, susţine deputatul Florin Roman.
În replică, Marian Godină atrage atenţia asupra faptului că România ocupă un loc fruntaș în clasamentul țărilor cu morți pe șosele şi că fiecare ţară trebuie să aibă legi în concordanţă cu specificul tipul de încălcări.
Citiţi şi:
Disputa radarelor semnalizate. Ce spun șoferii
„Comparațiile pe care le face cu Italia, țara în care a mers domnia sa vreo 500 de km și a văzut indicatoare de presemnalizare a radarelor, nu îsi au locul, atâta timp cât România ocupă un loc fruntaș în clasamentul țărilor cu morți pe șosele, iar infrastructura rutieră de asemenea nu poate fi comparată. Și eu am fost într-o țară din Africa și nu am văzut niciun indicator care să te avertizeze să folosești lanțuri antiderapante. Probabil pentru că acolo nu prea ninge, înțelegeti domnule deputat sau nici asta nu puteți pricepe? O țară trebuie să aibă legile în concordanță cu specificul tipului de încălcări ale lor. Cam la fel e cu abuzul în serviciu neincriminat în Germania, care a fost comparat, total neinspirat, cu România, țara în care un primar e în stare să cumpere stilouri cu 500 de euro bucata de la o firmă deținută de mă-sa, lucru de netrecut prin mintea unui german.
Codul rutier, pe care ești obligat să-l înveți pentru a obține permisul de conducere, și pe care sper că domul deputat a putut să-l înțeleagă, specifică foarte clar limitele de viteză. Asta nu e prevenire? Indicatoarele care îti arată limita maximă de viteză nu te previn că dacă o depășești ești pasibil de amendă?
Eu zic ca și în troleu să fii prevenit că în stația următoare vor urca controlorii, în caz contrar să nu poți fi sancționat pentru că tu nu ai știut că vei fi controlat așa că nu ți-ai făcut biletul.”, explică Marian Godină.
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, în 5 iulie, un proiect de lege pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de Guvern nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, care prevede, printre altele, că prezenţa maşinilor de poliţie cu radar trebuie presemnalizată prin panouri cu 500 - 2.000 de metri înainte.
Grupul Poliţiştilor Rutieri din România a transmis, vineri, o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care atrage atenţia că, după adoptarea unor modificări la Codul Rutier care vizează presemnalizarea aparatelor radar, ”numărul accidentelor rutiere, având cauză viteza excesivă, va creşte alarmant”. Poliţiştii cer preşedintelui să nu promulge legea pe care o consideră un ”pariu cu viaţa cetăţenilor” şi îi solicită să atace la Curtea Constituţională prevederile acesteia.