250 de oameni, care se plâng că nu mai pot plăti ratele creditelor în franci elveţieni, au protestat în Bucureşti. Oamenii susţin că parlamentarii tărăgănează de doi ani legea conversiei creditelor. Actul normativ le-ar permite să plătească ratele la cursul la care a fost acordat împrumutul, adică de două ori mai mic decât cel de acum. Proiectul a fost criticat de Banca Naţională care estimează că băncile ar pierde, din această conversie, aproape un miliard de euro.
Protestul a început în Piaţa Victoriei, în faţa clădirii Guvernului. Oamenii spun că au ieşit în stradă, după ce au aşteptat în zadar ca legea conversiei să treacă de Parlament. Nu vor să renunţe la casele pentru care au plătit ani la rând rate din ce în ce mai mari.
„Nu ne-au explicat niciun risc, ne-au spus că e cea mai stabilă monedă de pe piaţă. Dumneavoastră sau orice român, dacă ar fi zis banca că veţi ajunge să plătiţi dublul sumei, ar fi luat cineva creditul în condiţiile acelea? După legea conversiei, vom plăti rata pe care ne-am asumat-o, adică undeva la 1.200 de lei”, excplică unul dintre protestatari.
Oamenii au pornit spre Banca Naţională, unde s-au oprit câteva minute, pentru a depune o coroană la intrarea în sediul instituţiei. Protestul s-a încheiat, după două ore, în faţa Parlamentului. Pentru mulţi dintre participanţi, legea dării în plată nu este o soluţie.
Gheorghe Piperea, avocat: „Nu e cazul celor care trebuie să plătească până la adânci bătrâneţi nişte datorii către banci care nu sunt reale.”
Ana Birchall, deputat PSD, iniţiatorul legii conversiei: „S-a tot tergiversat şi datorită faptului că în timpul dezbaterilor reprezentanţii sistemului bancar s-au angajat că vor veni cu soluţii individuale, astfel încât povara creditului să fie împărţită între bancă şi cei care s-au împrumutat.”
Conversia ar urma să se facă fie la cursul istoric, fie la cursul zilei, cu reducere, potrivit variantelor de lucru. 54.000 de români plăteau rate în franci elveţieni în primăvara acestui an, potrivit datelor BNR.