De când recesiunea a atins România, herghelia de la Mangalia şi-a pierdut din clienţi. Aşa se face că exemplare din rasa pursânge arab, îmbătrânesc şi se îmbolnăvesc în padocuri. Întreţinerea lor ajunge să fie prea scumpă, iar animalele sunt sacrificate la abatoare, iar carnea este exportată, mai ales în Italia.
Înainte de 2008, herghelia era una dintre cele mai căutate pentru material genetic. Acum, este în pericol să îşi închidă porţile. După ce că avea oricum puţini clienţi, vânzările de pursânge arab sunt sistate, deocamdată. Este carantină, după ce mai mult de 100 de cai s-au îmbolnăvit.
Doar săptămâna trecută, 11 cai de la Herghelia Mangalia au fost trimişi la abatorul din Baia Mare.
Caii care sunt imposibil de dresat, cei care au îmbătrânit sau nu pot rezista la curse ori la munci, iau calea abatorului. În schimbul lor, pentru un kilogram de carne, abatorul plăteşte hergheliei cel mult trei lei, deşi din vânzarea unui pursânge arab, herghelia ar câştiga cel puţin 70.000 de lei.
El Iman este un armăsar pursânge arab, de opt ani și se află pe lista celor 100 de cai pe care conducerea Hergheliei Mangalia îi are de vânzare. Deşi este un cal extrem de nărăvaş, cei care au grijă de el speră să-i găsească un cumpărător astfel încât tânărul exemplar să nu ia calea abatorului.
Îngrijitorul lui El Iman speră totuşi ca armăsarul să nu sfârşească într-un galantar. Continuă să îl îngrijească atent, chiar dacă mândrul animal acceptă greu oameni în preajma lui.
Herghelia de la Mangalia a fost în urmă cu ani, cea mai mare din sud-estul Europei. Acum mai are 300 de cai, un sfert din exemplarele cu care se mândrea în vremurile bune.