Ministerul Afacerilor Externe apreciază că „înţelegerea rezultată în urma întâlnirii la vârf de la Minsk din 12 februarie 2015 reprezintă un prim pas în vederea detensionării situaţiei de securitate din sud-estul Ucrainei şi în direcţia soluţionării crizei din Ucraina”.
„În cazul aplicării cu stricteţe a prevederilor sale, mai ales a deciziei de implementare a încetării focului, începând cu 15 februarie, de o manieră necondiţionată şi cuprinzătoare, înţelegerea de la Minsk de astăzi poate facilita îmbunătăţirea situaţiei de securitate”, mai precizează MAE.
Ministerul de Externe va urmări cu toată atenţia "ca ansamblul înţelegerilor atinse să fie implementate neîntârziat, integral şi necondiţionat, astfel încât să fie în măsură să producă rezultate concrete în teren, creând perspectiva pentru un proces politic amplu de soluţionare a crizei din Ucraina".
La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aflat în vizită oficială în Georgia, a scris pe Twitter că acordul de la Minsk reprezintă "un pas pozitiv" dacă este implementat necondiţionat şi dacă ostilităţile se încheie duminică, precizând că aşteaptă "rezultate tangibile" în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina.
Negocierile de la Minsk s-au încheiat, joi, cu un acord de încetare a focului care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.