„Din punctul acesta de vedere, instabilitatea de mută în apropierea imediată a granițelor noastre”, a adăugat fostul șef al diplomației de la București.
Acesta a mai spus și ce pot face miniștrii de Externe din UE, care se vor reuni luni. În opinia sa, ar trebui deschis un dialog rapid cu Moscova, dar și exercitate „presiuni puternice la adresa Rusiei”, pentru a stopa prezența militară în Ucraina.
„Nu putem sta indiferenți la ce se întâmplă într-o țară vecină, care își dorește intrarea în UE. Ceva anume noinu puem face independent, pentru că facem parte și din UE, și din NATO. Și imediat ar trebui ca aceste două organisme puternice să își manifeste o poziție”, a afirmat, la Digi24, Costin Georgescu, fost director al SRI. Acesta a apreciat ca necesară și o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.
„România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ucrainene deja existente, poate fi considerată o agresiune la adresa Ucrainei”, se arată, pe de altă parte, într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.
Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a aprobat în unanimitate, sâmbătă, solicitarea preşedintelui Vladimir Putin de a permite folosirea forţei armate în Crimeaa, informează RIA-Novosti. Demersul este motivat prin „normalizarea situației politice din regiunea autonomă ucraineană”.
Vladimir Putin a argumentat că este necesară garantarea securităţii Flotei ruse şi a cetăţenilor ruşi din această zonă prorusă situată în sudul Ucrainei.