M. R. Ungureanu: Explorarea gazelor de șist, o urgență după eșuarea proiectului Nabucco

Data publicării:
ungureanur

Urgența vine dintr-un lucru pe care l-am prevăzut anul trecut și care, din păcate, s-a întâmplat anul acesta. E vorba de imposibilitatea continuării proiectului Nabucco, care ar fi fost, într-adevăr, unul dintre proiectele capabile să aducă în România canități de gaz natural din zona caspică și central-asiatică, alimentându-ne și, în același timp, oferându-ne un supliment financiar, prin plata taxelor de tranzit”, a declarat fostul premier, la Digi24.

Consorţiul care dezvoltă exploatarea gazeiferă de la Shah Deniz, din Marea Caspică, a confirmat, la sfârșitul lunii iunie,selectarea gazoductului Trans-Adriatic Pipeline (TAP) ca rută de export către Europa, în defavoarea proiectului Nabucco, la care era parte şi România.

A căzut acest proiect. Luăm încă un lucru în considerare: faptul că rezervele noastre de gaz natural se diminuează pe an ce trece. Ceea ce, dacă nu am face nimic, ne-ar împinge către o dependență crescută, din punct de vedere energetic, de Federația Rusă. Știm ce înseamnă acest lucru, pentru că are și un efect politic”, a explicat fostul premier.

El a atras atenția că România nu are, până în acest moment, „altceva decât hărți geologice și, dacă vreți, presupuneri preluate din diferite alte tipuri de analize asupra rezervelor posibile” de gaze de șist.

Fostul premier s-a referit și la un alt motiv pentru care consideră urgentă demararea explorării gazelor de șist în România: competiția regională.

Ucraina a început explorarea și exploatarea gazelor de șist. În toată Europa, astăzi, rezervele prezumate de gaze de șist sunt mici. România presupune că are o rezervă cât de cât confortabilă. În ceea ce privește Polonia, din 17 sonde, 17 prospecțiuni, una singură a reușit să scoată la iveală așteptarea: gazul de șist de care vorbeau analizele”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Noi încă nu avem decât presupuneri pe ceea ce subsolul național ascunde. Ucraina însă a descoperit rezerve foarte mari. Această competiție – pe care fiecare stat central și est-european o înțelege și ca pe o competiție în a te despărți de sursa externă a gazului, de Federația Rusă - ne pune și pe noi în situația urgenței”, a conchis Mihai Răzvan Ungureanu.

Potrivit fostului premier, protestele de zilele acestea din București și Vaslui vin pe fondul absenței unei campanii publice de informare asupra marilor proiecte investiționale ale României, inclusiv asupra exploatării gazelor de șist.

Nu avem motive să ne panicăm. Tehnologia de exploatare evoluează extrem de repede și este una dintre tehnologiile care devine din ce în ce mai prietenoasă cu mediul”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani