Acum doi ani era o ruină, iar în prezent aproape 200 de muncitori dau zor să termine consolidarea clădirii. Porţiuni întregi au fost ridicate de la zero. Structura a fost dublată, pereţii au fost reconstituiţi, iar cărămida a fost comandată special pentru a semăna cu cea originală.
„S-a început cu defacerea zidurilor, care erau în stabilitate precară, după care s-a început consolidarea propriu-zisă prin executarea unei confecţii metalice în interiorul zidurilor. Apoi, toată construcţia metalică a fost placată cu cărămidă parţial din recuperarea demolărilor”, a explicat şef de şantier Aliana Pacea.
Pentru restaurarea hanului au fost folosite tehnici tradiţionale de construcţie îmbinate cu unele ultramoderne. Materialele folosite au fost alese astfel încât să se înscrie în perioada epocii cu cărămidă aparentă, cu învelitori de titan zing, tâmplării de lemn, piatră naturală şi pavaje din piatră cubică.
Situat în Centrul Vechi al Bucureştiului, hanul a avut o destinaţie comercială, dar au fost găzduiţi şi călători, mai ales negustorii veniţi din zona balcanică. Ulterior, hanul a fost tranformat în hotel, iar în timpul regimului comunist a fost folosit în scop comercial. Noua clădire va avea săli multifuncţionale, unde vor putea fi organizate seminarii, work-shop-uri, dar şi conferinţe de socializare. Proiectul include şi o librărie, un magazin de suveniruri şi o cafenea. Restaurarea hanului va costa 21 de milioane de lei. Din fonduri europene au fost alocate proape 14 milioane de lei, restul investiţiei fiind suportată de Primăria Capitalei.