Lucian Boia: Nu cred că vom avea un al treilea război mondial, vom avea alt gen de conflicte

Data publicării:
lucian boia

Nu cred că vom avea un al treilea război mondial, dar vom avea alt gen de conflicte. Sunt conflicte multe, fărămițate, e o stare de conflict mult mai complicată și mai difuză în comparație cu masivitatea celor două războaie mondiale. Cred că cele două războaie mondiale au fost un fenomen sau un dublu fenomen unic. Nu vom mai avea așa ceva. Asta nu înseamnă că nu vom avea războaie, că nu vom avea conflicte, că nu vom avea poate și tragedii cumplite, și lucruri bune, și lucruri rele, cum e istoria de când este”, a spus Lucian Boia în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.

Suntem tentați să apelăm la trecut pentru a ne lămuri viitorul. După mine, e un procedeu greșit. Viitorul nu are cum să semene cu trecutul. Dacă au fost două războaie mondiale nu înseamnă că va fi și un al treilea asemănător cu el, că altfel, o stare conflictuală bineînțeles că există deja. Cu toții suntem muritori și civilizațiile sunt muritoare și probabil că și omenirea până la capăt...”, a explicat istoricul.

Ceea ce îmi permit să ghicesc cu privire la viitor este că lumea aceasta tot mai mică va fi tot mai interdependentă și se va ajunge la un amestec tot mai accentuat între etnii, între civilizații, deci și Europa se va colora, cum se colorează Statele Unite, unde sunt deja proiecții foarte credibile că albii vor deveni minoritari sau în orice caz, vor trece sub 50 la sută”, a arătat Lucian Boia. „Societățile bogate, într-un fel, se tem de această invazie a refugiaților, dar pe de altă parte au și nevoie de oameni”, a adăugat el.

Revenirea naționalismului

Paradoxal, în ciuda acestei „colorări” a Europei, care este, totuși, o proiecție de viitor, „e clar că asistăm la o revenire în forță a ideologiei naționale, ceea ce înseamnă că națiunile sunt mai vii decât se credea”, spune Lucian Boia. „Se credea că e o fază depășită, dar iată că ideologiile naționale, prejudecățile naționale, interesele naționale contează în continuare foarte mult. Trebuie ținut seama de asta. Sunt lucruri care pot să ne placă sau să nu ne placă, dar odată ce ele există, trebuie ținut seamă de ele”, spune Lucian Boia. „Însă scopul trebuie să rămână cel de până acum – construcția unei Europe cu adevărat unite. Asta înseamnă că nu se poate forța, nu poți să ștergi identitățile naționale, dar trebuie bine gândit proiectul și trebuie făcuți pași, pași mărunți, dar totuși pași spre ceea ce va trebui să devină, dacă vrem să reușească Uniunea Europeană. Dacă nu, ne întoarcem la starea anterioară de anarhie europeană”, avertizează istoricul.

Întreaga întregistrare a emisiunii „Imparțial” o puteți urmări AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani