Loteria Română, evaziune fiscală cu ştiinţa autorităţilor

Data publicării:
loteria romana sediu - loto punct ro-1

Un document intrat în posesia Digi24 arată că preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a informat autorităţile române încă din 2011 că Loteria Română încalcă legea, prin utilizarea păcănelelor în sediile sale, fără să plătească impozite. Printr-o adresă trimisă preşedintei Comisiei pentru Buget, Finanţe şi Bănci a Parlamentului României, Chiriţoiu informa:

Prin raportul Gărzii Financiare, transmis la ANAF şi DNA, încheiat în acest an se constată faptul că Loteria Română a prejudiciat statul prin neplata taxei aferente jocurilor de tip slot-machine pentru jocul numit videoloterie.”

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei: Subiectul e vechi. Loteria trebuie şi ea impozitată, aşa cum impozităm şi firmele private. Înţeleg acuma că poliţia are o gândire similară cu gândirea noastră.

Contractul prin care era decisă operarea a peste 6.200 de aparate de jocuri de noroc a fost semnat de şefii Loteriei cu grupul de firme elen Intralot în 2003. Documentul cataloga păcănelele drept aparate de video-loterie. Cu alte cuvinte, echipamente pentru care nu se plătesc taxe. Un control din 2010 al Biroului Român de Metrologie Legală a a stabilit însă că pentru respectivele aparate, Loteria trebuie să plătească impozite. Cu toate acestea, instituţia nu a vărsat la buget niciun leu din exploatarea păcănelelor.

Sorin Constantinescu, fost consilier Loteria Naţională: Taxa de licenţă era de 2.000 de euro pe aparat pe an, înmulţit cu 6.000 de aparate sunt 12 milioane, înmulţit cu 5 ani înseamnă doar prejudiciu ca taxe la bugetul de stat 60 de milioane de euro. Potrivit legii jocurilor de noroc, când operezi la negru nişte aparate, se confiscă încasările integral. Încasările se ridică undeva la 200 de milioane. Pot să estimez în jur de 300 de milioane.

Deşi erau la curent cu încălcărea legii de către Loteria Română şi grupul Intralot, autorităţile au decis începerea urmăririi penale abia luna trecută.

Dar problemele instituţiei nu se opresc aici. Şeful Consiliului Concurenţei susţine că nepăsarea autorităţilor române poate atrage sancţiuni şi din partea Uniunii europene.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliul Concurenţei: Aici poate să apară o suspiciune de ajutor de stat. Comisia Europeană se uită la asta. Ea are atribuţia legală să se uite pe acest subiect şi analizează dacă se poate spune că statul a dat un ajutor ilegal pentru Loterie.

În momentul de faţă, ancheta procurorilor continuă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au montat o cameră ascunsă în apartamentul unde erau cazați în vacanță. Ce au descoperit că făcea personalul...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani