Zilele de glorie din 2008 ale pieţei imobiliare, când banii investiţi se înmulţeau de trei ori, au rămas în memoria proprietarilor ansamblurilor rezidenţiale. Le este greu acum să accepte profituri mai mici, susţin specialiştii imobiliari.
„Dacă vrei să vinzi, trebuie să ai o marjă de profit undeva la maxim 30%. Ăsta e maximul pe pare ţi-l poţi permite ca dezvoltator. Dacă ajungi la 50, 60%, cum sunt la momentul ăsta, deja o să ai o oarecare probleme la tranzacţionare”, a explicat în Codruţ Cioncu, consultant imobiliar.
În plus, dezvoltatorii nu au cum să construiască alte blocuri dacă nu au vândut locuinţele finalizate. Doar în Capitală sunt zece mii de locuinţelor nevândute. Soluţia este una singură, spun specialiştii, constructorii să lase din preţ.
„Dacă ei amână la nesfârşit decizia de a dezvolta un nou proiect, nu mai au raţiune pentru care să existe în piaţă.Prin urmare, eu cred că în multe cazuri sunt dispuşi să renunţe la marje, să lucreze cu nişte marje foarte mici, doar pentru a-şi păstra o prezenţă pe piaţa locală”, subliniază Andrei Văcaru, consultant imobiliar.
În aceste condiţii, apartamentele se vor ieftini şi în 2013, pentru al cincilea an consecutiv, cred analiştii.
Din martie 2008, preţurile locuinţele din principalele oraşe din ţară s-au redus cu mai mult de jumătate.
Astfel, dacă un metru pătrat util costa, în medie, peste 2.000 de euro înainte de valul de scăderi provocate de recesiune, acum poate fi achiziţionat cu mai puţin de 1.000 de euro. Insuficient, spun specialiştii.
„Cererea este foarte mare. Numai că la alte preţuri. Adică nu prea se leagă ceea ce vrea proprietarul cu cât vrea să dea cumpărătorul”, a explicat Codruţ Cioncu, consultant imobiliar.
Chiar şi aşa, preţurile locuinţelor din România au avut în acest an a cincea mare scădere din Europa, respectiv de peste 10%, după Olanda, Spania, Grecia şi Irlanda, potrivit unui studiu realizat de portalul globalpropertyguide.com.