80 de lilieci au fost cântăriţi şi verificaţi de doi specialişti din Bucureşti. Dragoş şi Ovidiu i-au avut în grijă toată iarna după ce i-au salvat dintr-o clădire de birouri aflată în renovare.
„Dacă ar dispărea, în zece ani nu am mai avea niciun pic de agricultură. Pot mânca într-o seară până la jumătate din greutatea lor corporală insecte. Practic, o mie de lilieci pot consuma pe seară 25 de kilograme de insecte. Toate insecticidele din lume nu ar putea să omoare cum omoară ei”, spune Dragoş Ştefan Mantoiu, președintele Asociației Wilderness Research Conservation.
Liliecii au fost duşi în Grădina Botanică din Bucureşti, unde au fost eliberaţi. Micile animale au deja fani, voluntari care le-au hrănit în timpul iernii:
- A fost distractiv, în sensul că al meu era mai obraznic şi se urca mereu pe mine. Dar a fost OK. - Cred că orice animal merită să fie îngrijit dacă nimereşte într-o situaţie mai puţin fericită. Dar de obicei oamenii se tem de lilieci.
Activitatea liliecilor şi felul în care ei comunică prin ultrasunete vor fi atent monitorizate de specialişti, care au montat în Grădina Botanică şi o căsuţă specială pentru ei.
„Am montat căsuţa de lilieci într-un arbore destul de bătrân. Are o poziţie sud-estică. Le trebuie multă căldură în perioada de dimineaţă”, mai spune Dragoş Ştefan Mantoiu.