„Va fi un raport mixt, cel din vară a fost negativ, probabil cel mai negativ. În vara lui 2010 a mai fost unul negativ, care a creat foarte mari probleme, plecând de la încercarea Parlamentului de a modifica legea ANI. Ulterior, am avut foarte multe probleme, inclusiv privind procesul de aderare la Schengen. Subiectul prinicipal al acestui raport se va referi la acele recomandări din raportul din vară. Celelalte aspecte vor fi probabil doar menţionate, dar detaliate mă aştept să fie în viitorul raport, care se va uita cu adevărat la aceste măsuri care trebuie implementate asupra sistemului statului de drept”, a spus Leonard Orban.
Citiţi şi
RAPORTUL MCV. Mark Gray: S-au remarcat numeroase raportări de ameninţări şi intimidări la adresa judecătorilor
RAPORT CE. Fără progrese în cazuri de corupţie privind achiziţiile publice: procese lungi, pedepse mici
Jose Manuel Barroso (CE): „Raportul nostru explică clar unde este nevoie de progrese suplimentare”
Cătălin Predoiu: Mi-e teamă că raportul MCV va fi un tablou pictat cu tonuri sumbre
Ponta despre raport: „Asta e justiția după patru ani și 10 luni cu dl. Băsescu”
Referitor la menţiunile din raport privind presiunile asupra unor persoane din sistemul judiciar, fostul comisar european a declarat că acestea nu vor impune o sancţiune formală, dar vor menţine problemele de imagine.
„Nu există o sancţiune formală cu privire la situaţia magistraţilor. Faptul că există în continuare acest mecanism, iar perspectivele sunt limitate a finaliza acest mecanism pe termen scurt, reprezintă o problemă de imagine. Au apărut nenumărate titluri în statele membre, după rapoartele anterioare, la adresa României şi a Bulgariei şi au influeunţat anumite decizii. Am asistat la fel de fel de dialoguri cu reprezentanţi români şi ambasadori ai statelor membre. Acest mecanism are şi, indirect, anumite efecte negative asupra altor procese, legat de fondurile europene. Această imagine a corupţiei larg răspândite, a situaţiei sistemului judiciar care nu este deloc performant, are efecte asupra modului în care sunt analizate deciziile legate de gestiunea fondurilor comunitare. Există o exigenţă mai ridicată cu privire la fondurile europene, la adresa României, raportat la alte state membre”, a susţinut fostul ministru.
În ceea ce priveşte referire din raport cu privire la media, Leonard Orban a remarcat o extindere a condiţionalităţilor la adresa României, cum este şi cea privind zona achiziţiilor publice.
„Dacă există o asemenea recomandare, problema este legată de trimiterea la declaraţile făcute, mai ales în campanie. În contextul mai larg al aşa numitelor presiuni la adresa sistemului judiciar se încadrează şi această chestiune”, a explicat Orban.