Ionuţ Moraru a terminat liceul în localitatea Rupea din judeţul Braşov, iar acum încearcă să-şi facă un rost. Munceşte în agricultură, îngrijeşte stupii sau lucrează în construcţii. A venit la cursurile Fundaţiei „Prinţul de Wales” cu speranţa că ziua în care va primi atestatul de absolvire va însemna pentru el un nou început.
Mama lui Ionuţ: Şi învăţaţi ceva acolo?
Ionuţ: Da.
Mama lui Ionuţ: E frumos?
Ionuţ: Da, îmi place.
Mama lui Ionuţ: Mă bucur.
Ionuţ: Se fac cum au fost pe stil vechi.
Mama lui Ionuţ: Atunci poţi să faci şi acasă, nu?
Ionuţ: Da.
Ionuţ vrea să rămână în Criţ pentru că îi plac satul, peisajul şi natura. Tânărul de 23 de ani este încântat şi de faptul că acum are propria sa trusă de scule.
Profesorul Henry Rumbold a remarcat că tânărul Ionuț învaţă repede meserie de la cei mai experimentați. Așa că i-a arătat cât de mult îl apreciază. I-a încredinţat dalta sa specială în valoare de 80 de lire sterline. Dalta costă atât de mult pentru că are capătul confecţionat dintr-un aliaj de tungsten, dintr-o gamă de metale foarte rare. De aceea, Ionuţ loveşte cu un ciocănel de lemn ca să protejeze cât mai mult acel capăt deosebit de preţios.
Cursurile organizate de meşterul zidar Henry Rumbold, adus în România de moştenitorul Coroanei Britanice, vin în sprijinul oamenilor locului, care au şansa să înveţe o meserie ce va readuce la viaţă vechile aşezări.
Misiunea celor 15 voluntari este să restaureze un zid care face legătura între casa şi şopronul unei familii din comuna Buneşti.
Două porţiuni din trei sunt deja pregătite pentru tencuire. Ucenicii aşteaptă să se usuce mortarul, iar până mâine ar trebui să fie gata. Deşi reabilitarea fundației a durat mai mult şi ar putea întârzia puţin finalizarea lucrării, Henry Rumbold spune că nu este nicio problemă, pentru că atunci când lucrezi la restaurarea unor monumete vechi de sute de ani nu e important să fii rapid, e important să fii temeinic.
Tot mâine va avea loc ceremonia de absolvire a cursului.