Profesorii din Anglia, Slovenia, Cehia, Grecia, Spania şi Norvegia au venit în România într-un schimb de experienţa în cadrul unui program Erasmus. Au rămas uimiţi când au aflat cât de mulţi urşi trăiesc în mediul lor natural, la Zărneşti.
„Mi se pare incredibil, pentru că este interesant cum se ocupă de protecția animalelor, în acest caz, de urşi şi mai ales că dispun de un teren atât de mare. Mi se pare excelent”, a spus Estefania Saiz, profesoară din Barcelona.
Oaspeţii au aflat povestea urşilor care au fost ţinuţi în captivitate. Lidia și Cristi, doi urși care au trăit 26 de ani în cuşti, însă sunt deja în grija oamenilor de la Zărneşti de aproape zece ani.
„Dintr-o cușca de doi pe doi, mizeră și cu ciment pe jos și fără apă, au ajuns în pădure. Primul gest pe care l-au făcut a fost să îmbrățișeze copacul”, a spus Cristina Lapis, administrator rezervație.
„Noi ne vom întoarce şi vom adopta un urs pentru şcoala noastră. Sper că acum să putem să le arătăm elevilor că aceasta situație (n.r. - de a ţine urşi în captivitate) este inacceptabilă şi că putem să o oprim în viitor”, a spus Deborah OakBrook, profesoară din Marea Britanie.
Alături de profesorii străini, la rezervaţie au venit şi mai mulţi elevi din Braşov.
„Urșii trăiesc mult mai bine în libertate. Decât să fie în captivitate la zoo, mai bine să îi vedem cum sunt ei fericiți în libertate”, a spus unul dintre elevi.
În rezervaţia de la Zărneşti trăiesc 80 de animale.