După atâtea nopţi şi zile geroase, lacul sărat de lângă Brăila a îngheţat bocnă, deşi, teoretic, gradul ridicat de salinitate ar fi trebuit să împiedice un astfel de fenomen.Specialiştii au o explicaţie. Din cauza temperaturilor extrem de scăzute, sărurile minerale s-au depus pe fundul lacului aşa că apa de la suprafaţă, care are o concentraţie mai mică de sare, a îngheţat.
Florin Moraru, profesor de fizică Colegiul "N. Bălcescu": "chiar dacă este apă foarte sărată, concentraţia de apă sărată este mai mare la adâncime, mai mică la suprafaţă şi temperaturile fiind foarte foarte scăzute s-au format pe centrii de impurităţi puncte de solidificare."
Ion Tănase, administrator bază tratament :"nămolul este pe fundul lacului, nu-l afectează nimeni şi nimic. Singurul care îl afectează este oxigenul. El trebuie să fie acoperit continuu cu apă."
Localnicii sunt încântaţi de peisaj : "acum e bucuria mea că am nişte patine şi ar fi bine să facem un rodaj pe el acuma, să vedem cum este."
Nămolul care se extrage din lac are un conţinut ridicat de hidrogen sulfurat şi este folosit pentru tratarea mai multor afecţiuni reumatice. De aceea, anual, aproximativ 8.000 de oameni din toate colţurile ţării vin aici la tratament.