În câteva zile, în zonele de munte, la altitudini mari, a trecut toamna şi a venit iarna. Pe Transalpina, între Rînca şi Obârşia Lotrului, a fost viscol. A nins la Bâlea Lac, în masivul Postăvaru, dar şi în zonele de munte din Maramureş şi Suceava.
Turiştii nerăbdători să vadă zăpada de pe Transalpina au fost întorşi din drum din cauza viscolului. Vântul a bătut cu aproape 70 de kilometri pe oră.
Carla Tănasie, reporter Digi24: „Stratul de zapada are deja 3-4 centimetri. Este un peisaj foarte frumos însă turiştii nu au acces pe această porţiune de drum deoarece este foarte periculos. Suntem la o altitudine de 2.000 de metri.”
Poliţiştii şi angajaţii de la drumuri vor rămâne pe şosea aflată la cea mai mare altitudine din ţară până când se va opri viscolul. Abia apoi şoferii care şi-au echipat maşinile pentru iarnă vor putea să urce.
Cristian Tudor, reprezentant al CNADNR Gorj: „Avem doua utilaje cu care vom interveni, sperăm să se oprească vântul.”
A nins puternic şi la Bâlea Lac, acolo unde stratul de zapada a atins deja 20 centimetri iar temperaturile au scăzut sub -4 grade Celsius.
Adela Mohanu, reporter Digi24: „Nu este prima dată când ninge, în această toamnă, la Bâlea, dar este cel mai consistent strat de zăpadă depus până acum. Deocamdată, pe Transfăgărășan se poate circula, drumul a fost curățat, dar dacă în următoarele zile va mai ninge, pentru șoferi va fi imposibil să mai străbată drumul fără ca mașina să fie echipată corespunzător.”
S-a aşternut zăpadă şi pe pârtiile din Cavnic, în judeţul Maramureș. Meteorologii spun că la munte va continua să ningă până la începutul weekendului.