Dan Pantelimon, mecanic de locomotivă, va petrece Crăciunul departe de casă, în trenul București-Timișoara, dar spune că munca lui nu este în zadar.
„Când vezi că îți coboară din tren 1.000 de oameni și că tu i-ai dus bine la destinație, este o satisfacție mare”, spune el.
În Oradea, medicii de la ambulanță au întins masa de Crăciun la serviciu și spun că astfel Sărbătorile departe de familie trec mai ușor.
„Masa de Crăciun nu o luăm acasă cu familia, o servim aici cu colegii... este a doua familie”, explică Edora Cuc, asistent medical.
Cei din primul schimb care au intrat pe poarta combinatului din Galați au venit și ei cu masa de Crăciun în sacoșă.
Nu pentru toți este o bucurie să lucreze în zi de sărbătoare, așa că au găsit un motiv în plus să se gândească la zilele libere.
„Aproape în fiecare an am petrecut sărbătorile la servici, dacă nu ar fi Crăciunul, ar fi Revelionul”, spune Laurențiu Bădescu, medic coordonator Ambulanța Constanța.
La Arad, nici măcar Moș Crăciun nu a avut zi liberă.
Peste 20.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră au fost mobilizați. Granițele au fost libere zilele acestea doar pentru Moș Crăciun, glumesc ofițerii.
Pentru polițiștii rutieri din Constanța, orele de la locul de muncă sunt singura problemă.
„Nici măcar obișnuința anilor avuți în poliție nu te învață cum să treci mai ușor peste această perioadă”, spune Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Rutier Constanța.
Cea mai mare povară cade pe umerii dispecerilor din domeniul energetic.
Sărbătoarea de Crăciun n-ar fi însă la fel de luminoasă dacă energia electrică n-ar ajunge în casele românilor. Penele de curent sunt principala grijă a depanatorilor, mai ales că în aceste zile este cel mai mare consum de electricitate din tot anul.
Cei care au lucrat de Crăciun se pot revanșa anul viitor: 9 din cele 12 zile libere stabilite prin lege vor fi în timpul săptămânii.