Kelemen Hunor i-a oferit lui Crin Antonescu, la congresul partidului liberal, un steag secuiesc, spunând că acesta este un cadou simbolic și cei de la UDMR sunt gata să pună capăt acestui conflict.
„Nu am venit cumânagoală, fiind oaspetele dumneavoastră, am venitcu un dar simboliclapropriuşilafiguratşidacămăuit aşaînjurul meu, darul meu se aseamănă cu culorile PNL. Este un dar simbolicşiun gest simbolic prin careaşvreasă transmit un mesaj puternic pentrutoatălumea, suntem gatasăstopămacest pseudo-conflictalsteagului secuiesc”, a spus președintele UDMR.
El a mai subliniat că diversitatea etnică trebuie să rămână importantă și că, astfel, „vom deveni mai puternici și nu mai slabi, mai bogați și nu mai săraci”.
Crin Antonescu i-a dat o replică acidă, și i-a spus președintelui UDMR că acest steag poate sta foarte bine în mâinile sale, atâta timp cât nu este arborat pe clădirile publice din România.
„Suntculori frumoase galbenşialbastru. Oclipăam crezutcăvreţisăîmi oferiți un steag săsesc. Este binevitşiacestaatâttimpcâtstăînbraţeledumneavoastrăsauîn braţelemeleşinu pe instituţii publice dinstatulromân”, a răspuns Crin Antonescu.
Citiți șiAlegerea lui C.Antonescu ca președinte PNL, o formalitate. L.Orban: Obiectivul, câștigarea alegerilor prezidențiale
Epopeea steagului secuiesc
Scandalul arborării steagului secuiesc a izbucnit la sfârşitul lunii ianuarie şi a tensionat relaţiile diplomatice între Bucureşti şi Budapesta. Atunci, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul ȚinutuluiSecuiesca fost scos din sala de protocol unde s-a desfășurat evenimentul. Apoi, steagul ȚinutuluiSecuiesca fost arborat într-unul din districtele din Budapesta. Secretarul de stat Nemeth Zsolt a declarat că steagul a fost arborat în semn de solidaritate față de cauza autonomiei pentru care militează autoritățile locale din Harghita și Covasna.
Referindu-se la refuzul autorităților române de a permite arborarea steagului neoficial al ȚinutuluiSecuiesc, Nemeth Zsolt a declarat că, în opinia sa, este o „agresiune simbolică” din partea autorităților române. „Nu exagerez când spun că suntem în fața unei agresiuni simbolice”, a declarat Nemeth Zsolt.Oficialul maghiar a adăugat că în secuime a fost declanșat un adevărat„război al steagurilor”. Nemeth Zsolt a declarat că se așteaptă ca Guvernul Ponta să intervină și să oprească această dispută.
În ţară, ministrul de Interne Radu Stroe le-a cerut autorităţilor locale să aplice legea în privinţa arborării unui steag străin pe teritoriul României. „Am dispus pe linia prefecţilor ca şi pe linia celorlalte instituții de specialitate - poliţie, jandarmi - să se aplice în continuare dispozițiilor legale cu privire la arborarea drapelului altui stat pe teritoriul românsc”, a spus Radu Stroe.
Pe de altă parte, ministrul administraţiei Liviu Dragnea, crede că acest scandal ar putea fi legat de începerea discuţiilor despre regionalizarea României. „Eu nu cred în coincidențe, în general, nu cred în coincidența întâmplării de ieri, când toate televiziunile erau pline cu niște hărți despre regionalizare”, a declarat vicepremierul.