Kilometrul 0. Varujan Vosganian, deranjat de o întrebare: „Remus Vulpescu nu este consilierul meu!”
Varujan Vosganian a spus că încercarea de privatizare din toamnă a Oltchimului a fost una pripită și a dăunat imaginii combinatului.
Întrebat de ce Remus Vulpescu, care a fost un oficial cu responsabilități în privatizarea Oltchim, se numără acum printre consilierii săi, Varujan Vosganian a îndemnat ca emisiunea să se termine în termeni cuviincioși și s-a arătat enervat de această întrebare, răspunzând că Remus Vulpescu nu este consilierul său.
„Nu este consilierul meu și nu are o poziție în anturajul meu. Informațiile pe care le luați, vă rog să le verificați din surse oficiale. Înaintea acestei emisiuni trebuia să îmi trimiteți o scrisoare și să mă întrebați și eu vă răspundeam dacă domnul Vulpescu este consilierul meu”, a răspuns, vizibil deranjat, ministrul Economiei.
El detaliase anterior cum și-a împărțit atribuțiile cu ceilalți doi miniștri delegați pe care îi are ministerul, PSD-istul Constantin Niță și conservatoarea Maria Grapini, arătând că fiecare este ordonator de credite și are o relativă independență în decizii. O hotărâre de guvern referitoare la competențele fiecăruia va fi dată, probabil, în ședința de miercuri.
Patru soluții pentru Oltchim
În legătură cu Oltchim, Varujan Vosganian a recunoscut că privatizarea este un proces dificil și pentru că „nu reușim să desprindem sectorul de stat de presiunile politice”.
Ministrul a indicat patru soluții pentru privatizarea combinatului:
„Este o componentă legală ce ţine de legislația de insolvenţă. Este un calendar pe patru niveluri. Când se declanşează procedura de insolvenţă, decizia se transferă de la acţionari către creditori. Se va realiza la începutul primăverii o adunare a creditorilor şi vor lua decizia. Dar şi la nivelul acţionariatului şi creditorilor, majoritatea e deținută de stat. Voi rămâne un interlocutor avizat. Urmează să se facă un plan de reorganizare. Toate aceste operaţiuni vor dura șase luni. Nu mai pot aștepta.
Mai sunt şi alte paliere de a găsi posibili beneficiari care să furnizeze materie primă şi noi să le dăm produse finite, un altul cu un euro pe an ca să asigurăm finanţare curentă, un alt palier este captarea unor investitori de a putea negocia.
Al patulea palier va da decizia finală: cât anume din Oltchim va supraviețui și care sunt costurile”, adeclarat Varujan Vosganian la Digi24.
Ministrul Economiei a explicat care au fost motivele pentru care a declanșat insolvența Oltchim:„Cine ia povara unui mliliard de euro datorii? Când nu eram în UE, se putea (ștergerea datoriilor - n.r.). Acum nu se mai poate. Acesta este unul din motivele pentru care am declanţat insolvenţa. Are avantajul de a redimensiona portofoliul de credite la nivelul activelor. O evaluare va zice cât valorează Oltchim şi se reduc creditele la nivelul activelor. Vom diminua povara creditelor şi asta sperăm să convingă investitorii”, a explicat Varujan Vosganian.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News