Monica Macovei, europarlamentar PDL, fost ministru al Justiției, consideră că existența unor asemenea rețele infracționale este imputabilă poliției și apoi justiției.
„În toate orașele în care s-au creat clanuri interlope este evident că s-au creat cu ajutorul cel puțin prin pasivitate, dar cred că mult mai mult de pasivitate, prin complicitate, până la împărțirea de bani și aranjat de operațiuni, cu poliția și poate și o parte din justiție, procurori și judecători”, este de părere europarlamentarul PDL.
Potrivit Monicăi Macovei, aceste clanuri interlope nu puteau să apară în zone în care poliția își făcea treaba, îi prindea și le făcea dosare penale.
„Faptul că au ajuns la un asemenea nivel de organizare și de activitate e în primul rând o chestiune imputabilă în primul rând poliției și apoi justiției. Eu m-aș uita la localitățile în care sunt clanuri interlope și i-aș da automat pe toți afara din poliție, de exemplu. E un semn că nu și-au făcut treaba. Ești cel puțin incompetent, dacă nu cumva mână în mână cu ei”, a declarat Monica Macovei.
Banii nefiscalizați, în campanii electorale
Cristian Pârvulescu consideră că instabilitatea de la nivelul ministerelui împiedică combaterea a fenomenului și că este nevoie de o continuitate, dincolo de partidele politice, pentru ca acest interes național să fie realizat.
„Și mie mi-e teamă ca multe dintre campaniile electorale de anul trecut, ca și din 2008 au fost finanțate din aceste zone, pentru că, vedeți dumneavoastră, sunt bani care nu sunt în niciun fel controlați. Într-o campanie electorală intră două tipuri de bani: intră banii din donații oficiali, care se văd și care sunt puțini, când o să facem calculul atunci când vor fi publicate toate datele, dar informațiile pe care le avem spun că se consumă mai mulți bani. De unde vin banii nefiscalizați? De unde pot veni? Numai din zone care sunt scăpate de sub control”, este de părere Cristian Pârvulescu.
„Este una dintre ipoteze, nu am niciun fel de demostrație, doar poliția și SRI pot, eventual, să confirme sau să infirme această ipoteză, dar e genul de bănuială”, a conchis Pârvulescu.
Discuția din platoul „Jurnalului de seară” vine în urma acțiunii polițiștilor de la Piatra Neamț, care au dejucat un atentat comandat cu bombă. Trei persoane au fost prinse, în această dimineaţă, după ce au montat o bombă sub maşina cunoscutului interlop Bogdan Mararu. Imediat după ce au montat dispozitivul, suspecţii au fost ridicati de ofiţerii de la crimă organizată, care-i supravegheau de ceva vreme. Timp de două ore, pirotehniştii au lucrat ca să desprindă dispozitivul expozibilului.