„Nu sunt dintre fanii perioadei interbelice. Ar fi bine să cultivăm ideea de respect pentru cei care au condus acest stat, chiar dacă Mihai I a condus foarte puțin și mai mult simbolic. Noi aveam această problemă serioasă în istoria țării și cred că faptul că ai fost conducătorul țării trebuie să există un gen de respect, nu prea există în istoria noastră, nu numai modernă, și dacă o extidem, și la principatele mai vechi”, a spus sociologul Alfred Bulai.
„Este un rege nefericit, dar nu înseamnă că îl omagiez pentru asta. A prins o perioadă foarte nefastă pentru Europa, nu numai pentru România, și a fost implicat într-o lovitură de stat care a scos țara din război, dar am avut și de plătit pentru asta, la un moment dat. Trebuie respectat, trebuie omagiat. Nu știu ce ar fi însemnat dacă în 1990 ne-am fi întors la monarhie, în contextul în care normele și valorile poprului nostru sunt foarte fragile și ușor negative. Din punctul meu de vedere n-ar fi rezolvat mare lucru și pe niște structuri politice care cu greu s-au reformat, vedem încă și astăzi că n-avem un proces încheiat. Pe de altă parte, instituția monarhică a creat România modernă”, a spus Valentin Ionescu, consultant de management.
„Simbolurile sunt respectate într-un anumit context. Trebuie să ai un popor care să recepteze anumite valori ca să respecte simbolul regalității”, a adăugat el.
„Avem o istorie în care nu am cultivat aceste simboluri”, a completat Alfred Bulai.
„Nu știm dacă ar fi fost altfel atunci așa cum nici după 90 nu aveam cum să aflăm ce s-ar fi întâmplat dacă regele Mihai ar fi condus țara. Nu a fost să fie așa. Nu sunt neapărat un susținător al monarhiei, dar sunt lucruri bune pe care monarhia le-a adus în România, a demonstrat prin această dinastie de Hohenzollern faptul că nu trebuie să fii neapărat român ca să fii patriot și că a fi un bun român înseamnă a avea o atitudine corectă și a fi devotat locului în care te afli”, a afirmat Dan Cărbunaru, director caleaeuropeana.ro.
Sociologul Alfred Bulai a mai spus că în 1990 era imposibil ca România să revină la monarhie.
„Nu se întâmpla nimic, asta e o iluzie a noastră că o persoană schimbă... o persoană nu schimbă nimic. Credeți că erau mai puțini corupți în România? Haideți să fim serioși. Oamenii nu sunt atât de importanți, credem noi că sunt importanți. Nu se schimbă oamenii că se schimbă conducătorul, e invers. Avem președinții pe care-i merităm, asta e teoria sociologiei”, a mai spus sociologul.
Astăzi, 25 octombrie, Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, împlineşte 92 de ani.