Jumătate din caprele crescătorilor români au defecte genetice, care afectează laptele și brânzeturile

Data publicării:
capre

Specialiştii de la universitatea clujeană au desoperit că cele mai multe exemplare de capre din România au mutaţii în ADN, care fac ca laptele să fie mult mai slab proteic şi să nu se coaguleze îndeajuns.

Situaţia se datorează faptului că împerecherea animalelor nu este bine controlată în ţara noastră şi că, fără să ştie, crescătorii cumpără capre cu mutaţii genetice din ţările învecinate.

Cercetătorii au făcut teste genetice timp de trei ani pe aproximativ 2.500 de exemplare de capră carpatină şi au efectuat zeci de teste în laboratoare. În urma acestora, a fost pus la punct un program care va ajuta crescătorii de capre să îşi dubleze producţia de lapte. În plus, animalele găsite cu deficienţe genetice vor fi scoase de la producţia de lapte şi vor dispărea în decurs de doi-trei ani

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri