Vehiculul pe care îl vedeţi în imagini este singura speranţă a autorităţilor brăilene în caz că va ninge abundent.
„Sincer să fiu, aș dori să nu fie folosită deloc în această iarnă. Dar după cum ştiţi ea este tocmai pentru situaţii de urgenţă şi atunci situaţia va fi rezolvată în cazul în care ea va merge pe teren”, spune Ovidiu Nechita, vicepreşedinte CJ Brăila.
„Pe zăpadă, în funcţie de densitatea zăpezii, poate atinge maximum 30 de kilometri pe oră”, spune Daniel Movileanu, locţiitor comandant detaşament ISU Brăila.
Asta înseamnă că, pentru a lua un pacient de la 30 de kilometri depărtare, vehiculul va petrece pe drum, dus întors, cel puţin două ore. Două ore în judeţul în care, iarna trecută, a fost sub cod roşu de viscol, iar sute de oameni din localităţile din sud-vest au rămas izolaţi.
Dacă situația s-ar repeta, lucrurile nu stau deloc bine pentru autorităţile locale.
„Viaţa ne-a arătat că ele se întâmplă, în fiecare an, de fiecare dată, la fiecare zăpadă”, afirmă Aurel Simionescu, primar în Brăila.
Problema este că, în acest moment, Consiliul Judeţean Brăila nu are material antiderapant, iar un contract de deszăpezire nu va fi semnat mai devreme de jumătatea lunii ianuarie. Până atunci, autorităţile caută soluţii provizorii.
„Cei de la CJ au solicitat firmelor care deţin mijloace de intervenţie, tocmai pentru a crea o bază de date, în condiţiile în care va fi nevoie să se intervină”, declară Vasilica Vîlcu, prefectul judeţului Brăila.
Până acum, nicio firmă care are astfel de utilaje n-a răspuns solcitării Consiliului Judeţean Brăila. Iarna trecută, valoarea contractelor de deszăpezire a fost de 19 milioane de lei.
Citiți și