În acest caz, polițiștii au reținut un suspect, un fost deținut din Giurgiu, care și-ar fi recunoscut faptele. Procurorii se pregătesc, cel mai probabil, de o trimitere în judecată, acesta fiind contextul în care s-a procedat la audierea judecătorului CCR. Aspazia Cojocaru a petrecut, luni, aproape o oră la sediul Parchetului General, unde a dat explicații.
Cazul Aspaziei Cojocaru a generat controverse
Numele judecătoarei Curții Constituționale Aspazia Cojocaru a apărut foarte frecevent în spațiul public începând din data de 10 iulie, cânda reclamat căa fost amenințatăîn legătură cu avizul pentru suspendarea președintelui suspendat.
În 27 iulie,persoanele care au ameninţat-ocu moartea pe judecătoarea Aspazia Cojocaru, de la Curtea Constituţională (CCR), au fost identificate. Acestea sunt un deţinut condamnat pentru omor, încarcerat la Giurgiu, precum şi doi poliţisti - unul de la Poliţia Capitalei şi un altul de la IJP Olt.
Un alt episod tensionat în care a fost implicată Aspazia Cojocaru s-a derulat la ieșirea ieșirea de la votul prin care CCR a constatat invalidarea referendumului privind demiterea președintelui. După ce colegul său Ioan Predescu a declaratpentrugandul.infocă Aspazia Cojocaru a înclinat balanța la votul CCR și că „Am luptat și noi cum am putut”, judecătoarea declara pentruEVZ: „Eu nu vreau să fac puşcărie, să încalc legea nu pot!Transmiteţi-i domnului Predescu să lupte în continuare singur. Eu nu încalc legea!”.
Ulterior, într-uncomunicat de presăpostat pe site-ul CCR, Aspazia Cojocaru spune că nu făcut şi nu face politică şi că nimeni nu o poate determina să încalce legea indiferent de gradul ameninţărilor şi din partea cui vin acestea.
În aceeași zi, întrebată deEvenimentul zileide ce crede că a fost ameninţată cu moartea, judecătoarea Curţii Constituţionale Aspazia Cojocaru a declarat: „Sunt interese mari în spate ale unor oameni care nu vor să piardă. Cei care au procedat în felul în care au făcut-o ...Hmmm!... Ştiau că încalcă legea, dar nu s-au gândit că pot fi opriţi. Iată că în ţara asta există instituţii şi oameni care-și fac datoria şi apără legea”.
„Din informaţiile pe care le am, cunosc că ameninţările cu moartea au venit dintr-o parte a clasei politice”, a răspuns marți judecătoarea CCR la întrebarea referitoare la cine s-a aflat la baza acţiunii de ameninţare cu moartea.
În 30 august, procurorul care derulează ancheta privind amenințările la adresa judecătoarei CCR Aspazia Cojocaru a considerat că se impune o măsură de protecție specială pentru membrul CCR, astfel că a dispus ca judecătoarea CCR să fie păzită 24 de ore din 24.
Aspazia Cojocaru reamintea în comunicatul de pe site-ul CCR că a fost votată ca judecător la Curtea Constiţională în 2004, de PSD, PNL şi PDL, la propunerea social-democratilor. În ceea ce priveşte presupusa colaborare cu fosta Securitate, magistratul spune că verdictul dat de CNSAS în 2007 s-a bazat pe informaţii inexacte şi eronate.
Aspazia Cojocaru mai preciza în comunicat că va da în judecată posturile de televiziune şi persoanele care i-au adus acuzaţiile pe care le consideră false.