James Rosapepe, fost ambasador SUA: În România a fost o tradiție a corupției mai mare ca în alte țări
James Rosapepe a fost numit ambasador la Bucureşti de preşedintele Bill Clinton, în 1998. După ce şi-a încheiat misiunea de patru ani, a scris împreună cu soţia sa, jurnalista Sheilah Kast, o carte cu titlul „Dracula a murit”. Cei doi au prezentat o faţă mai puţin cunoscută la acea vreme a României, în care povesteau experienţele personale dintr-o ţară în curs de dezvoltare. Acum ambasadorul Rosapepe este în statul Maryland şi a acordat, prin Skype, un interviu în exclusivitate pentru „Paşaport diplomatic”.
Luca Niculescu: Bună seara, dle ambasador.
James Rosapepe: Bună seara.
Luca Niculescu: Aţi scris această carte despre România, „Dracula a murit”, cum a fost primită de publicul din America?
James Rosapepe: Cred că foarte bine. Americanii nu ştiu prea multe despre România, iar ceea ce ştiu despre ţară, uneori este inexact, uneori este exagerat, uneori este adevărat şi astfel, am încercat să facem această carte pentru a le oferi o imagine mai clară despre România. Şi am avut răspunsuri bune.
Luca Niculescu: Cartea nu a fost încă tradusă în româneşte.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
James Rosapepe: Nu, nu este. Dacă vrea cineva să facă acest lucru, am fi mai mult decât bucuroşi să lucrăm cu el.
Luca Niculescu: Aţi fost amabasador în România până în 2001. De atunci aţi fost în contact permanent cu România. Cât de evidente sunt schimbările pe care le-a făcut până acum ţara noastră?
James Rosapepe: Cred că schimbările sunt evidente mai degrabă pentru cineva ca mine şi mai puţin pentru români. Am revenit în România în fiecare an de când nu am mai fost ambasador, nu am mai călătorit prin ţară la fel de mult ca atunci când eram ambasador, dar schimbările economice, culturale, politice, sunt importante. De exemplu, când eram acolo la finalul anilor 90, România avea o inflaţie foarte mare şi recesiunea era la fel. Iar în ultimii 10 ani, chiar dacă mai sunt probleme economice, oamenii sunt mult mai bine decât acum 10 ani.
Luca Niculescu: Au fost mai mulţi oficiali americani care ne-au vizitat ţara în ultima vreme. Există vreo legătură între aceste vizite şi situaţia din regiune? A devenit România mai importantă pentru SUA datorită conflictului din Ucraina?
James Rosapepe: Cred că într-o oarecare măsură acest lucru este adevărat, dar cred că România a fost mereu importantă pentru SUA, pentru dorinţa ei de a avea stabilitate, pace şi prosperitate în Europa. De aceea, SUA au susţinut şi promovat apartenenţa României la NATO şi UE. Totul a făcut parte dintr-o strategie susţinută de România şi SUA şi care a făcut din România un colaborator de securitate, un partener economic, pe scurt un aliat bun pentru SUA din această regiune.
Luca Niculescu: Dar sunt ceva schimbări acum. Sunt mulţi oficiali americani care vin în România în aceste zile.
James Rosapepe: Administraţia Obama vrea să trasmită mesaje corecte oamenilor din România, din Estonia, Bulgaria, Republica Cehă, adică tuturor ţărilor care sunt acum în UE şi NATO sau care vor fi în curând, şi anume că alianţa este una reală. Acesta este un mesaj important pentru oamenii despre care am vorbit, dar şi pentru cei de la Moscova.
Luca Niculescu: Aţi pomenit Moscova, Philip Breedlove, comandantul suprem al trupelor aliate din Europa, a spus că NATO va decide curând dacă va aduce echipamente militare grele în România. Credeţi că acest lucru va descuraja Rusia?
James Rosapepe: Cred că acesta este baza relaţiei militare dintre SUA şi România, NATO şi România şi pentru asta au lucrat cei care astăzi fac parte dintre oficiali. Eu nu mă număr printre ei. Dar ideea de bază legată de prezenţa trupelor NATO în România, prezenţă care este deja aici, reprezintă munca comună a militarilor, iar asta se întâmplă deja de mai bine de 20 de ani. Este important pentru securitatea României şi pentru securitatea SUA.
Luca Niculescu: Dar relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt aproape asemănătoare celor din timpul Războiului Rece. Credeţi că sunt şanse de a le îmbunătăţi?
James Rosapepe: Aş spune că sunt diferite faţă de cele din timpul Războiului Rece. Vreau să spun că în timpul Războiului Rece erau trupe ruseşti în Europa Centrală şi de Est. Da. Existau dictaturi care se bazau pe dictatura de la Moscova, aveaţi ameninţările nucleare, care erau foarte serioase. Cred că toate problemele din Rusia de astăzi şi cu problemele noastre, cu toate lucrurile periculoase pe care le-a făcut dl. Putin, pentru că a făcut lucruri periculoase, nu cred că este acelaşi lucru ca în timpul Războiului Rece. Cred că, iar românii înţeleg mai bine ca americanii, este atitudinea tradiţională a ruşilor faţă de toţi vecinii săi, dorinţa lor naţională de a fi puterea dominantă, chiar şi atunci când vecinii vor să fie prietenii Rusiei, nu vor să fie dominaţi de ea. Iar aceasta este provocarea actualului guvern din Rusia. Nu cred că este totuşi acelaşi lucru cu ameninţarea nucleară din timpul Războiului Rece.
Luca Niculescu: Preşedintele Obama şi-a anunţat intenţia de a-l nominaliza pe Hans Klemm ca ambasador în România. SUA nu au mai avut un ambasador de mai bine de doi ani la Bucureşti. Dl. Klemm este un diplomat de carieră, la ce să ne aşteptăm din partea lui?
James Rosapepe: În mod evident, mulţi dintre noi am fost dezamăgiţi de faptul că nu a fost numit un ambasador de atât timp. Dar acest lucru nu a oprit America să fie la fel de angajată când a fost vorba despre România. Şi reciproc. Un număr foarte mare de oficiali de rang înalt au venit din SUA în România în ultimii ani. Asta arată că angajamentul pentru Alianţă este foarte puternic şi este şi mai bine că vine şi un ambasador nou.
Luca Niculescu: Dar care este diferenţa dintre un diplomat de carieră şi unul politic?
James Rosapepe: Fiecare ambasador are diferite atribuţii şi diferite talente. Sunt convins că şi eu am adus diferite lucruri noi meseriei, la fel au făcut şi ambasadorii Taplin, Guest şi Gitenstein. Sunt convins şi că noul ambasador va aduce chestiuni diferite în această muncă. Cel mai important lucru este că preşedintele Obama are încredere în el, de aceea l-a numit ambasador. Contează mai puţin dacă este diplomat de carieră sau nu, important este că are încrederea preşedintelui SUA şi a Congresului American, pentru că Senatul trebuie să în confirme, acestea sunt de fapt lucrurile care contează.
Luca Niculescu: Să discutăm despre o chestiune delicată, există un congresman, Mac Thornberry, care a venit în România în urmă cu puţin timp şi le-a dat speranţă românilor spunând că este posibil să se modifice programul de vize, pentru a permite României şi Poloniei să fie parte din acesta, ca cele două ţări să nu mai aibă nevoie de vize pentru SUA. Care este părerea dvs.?
James Rosapepe: Înţeleg cât de important este acest lucru pentru români, când eram ambasador am lucrat la această problemă împreună cu ministrul de externe şi cu preşedintele. Nu am avut succes atunci, nu am avut succes nici până acum, dar am reuşit totuşi ca în cea mai recentă întâlnire a Congresului când am poziţionat bine legea imigraţiei, care a trecut de Senatul american, nu a trecut însă de Camera Reprezentanţilor. Ambasadorul Gitenstein, ambasadorul Crouch, ambasadorul Guest au lucrat împreună cu noi să trecem această lege şi cred că se va întâmpla, dar nu ştiu încă momentul. Sper că se va întâmpla cât de curând. Este un lucru simplu. Românii, cei mai mulţi dintre ei, vor să viziteze SUA. Bunicii vor să îşi viziteze nepoţii. Iar aceşti bunici sigur nu vor rămâne în SUA. Îşi iubesc familia, SUA, dar iubesc deopotrivă şi România. Iar cei mai mulţi dintre ei vor reveni acasă. Deci ideea de a avea restricţiile de viză pentru a proteja cumva America de români este cumva un nonsens.
Luca Niculescu: România a început o luptă puternică împotriva corupţiei. Sunt mai mulţi foşti miniştri care sunt în închisoare, condamnaţi pentru corupţie. Aţi fost ambasador în România într-o perioadă în care nu erau aproape deloc procese de corupţie. Care este părerea dvs despre ceea ce se întâmplă acum în Bucureşti?
James Rosapepe: Nu ştiu detalii legate de cazuri individuale, dar ce ştiu eu şi românii este faptul că în România este o tradiţie a corupţiei. Există corupţie în toate societăţile, dar în România a fost una mult mai mare decât în alte ţări. Şi este foarte încurajator să vedem că în ultimii ani sistemul de justiţie a devenit mai agresiv şi chiar finalizează cazuri, trimite oameni în judecată şi încearcă să trimită un mesaj că România se schimbă şi că aceste acte de corupţie care s-au întâmplat de secole în România nu vor mai fi acceptate şi în viitor. Deci cred că, în general, este vorba despre un progres.
Luca Niculescu: Ultima întrebare este, dle ambasador, legată de modul în care vă menţineţi relaţia personală cu România.
James Rosapepe: În mai multe feluri. Împreună cu soţia mea am scris această carte, „Dracula a murit”, pe care am reînnoit-o toamna trecută, pentru a marca 25 de ani de la Revoluţia română. Am rămas în legătură cu oamenii, pentru a avea idee despre ceea ce se întâmplă în ţară. De asemenea, firma mea a avut ceva investiţii în regiune, inclusiv în România. Şi nu în ultimul rând, am lucrat cu ambasadorul Gitenstein şi un număr de alţi câţiva, pentru a crea această organizaţie în SUA, care are ca scop întărirea şi dezvoltarea parteneriatul dintre SUA şi România. Anul acesta vom avea a doua aniversare a organizaţiei, pe care o vom ţine la Washington, la care vor veni şi oameni din toată ţara, americani cu origini române, dar şi alt gen de americani, indiferent că sunt unguri, germani, nu are importanţă. Dacă sunt interesaţi de România şi sunt în SUA, oamenii de afaceri americani, intelectuali şi alţii vor putea lucra împreună pentru a găsi metode de întărire a parteneriatului. Cred că progresăm. Am fost mereu optimist când a fost vorba despre România, eram şi acum 15 ani când am locuit acolo şi trebuie să vă spun că dacă privesc în urmă aceşti 15 ani, optimismul meu este susţinut de fapte. Asta nu înseamnă că s-au rezolvat toate problemele, ci că România este pe drumul bun, că face progrese şi este foarte bine să vezi toate acestea.
- Etichete:
- sua
- pasaport diplomatic
- digi24
- luca niculescu
- coruptie
- visa waiver
- vize sua
- james rosapepe
- ambasador sua in romania
- interviu ambasador american romania
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News