La jumătatea anilor '90, în jur de zece atacuri teroriste loveau Europa săptămânal. La acea vreme, patru organizaţii semănau teroarea de mai bine de 20 de ani pe bătrânul continent: Armata Republicana Irlandeză, gruparea bască separatistă ETA, Brigăzile Roşii din Italia și Grupul Baader-Meinhof din Germania Federală
La finalul anilor '90 atacurile europenilor scad în intensitate, dar Europa nu se bucură de linişte. Apar lovituri date de non-europeni. Fie reglări de conturi, fie atacuri împotriva civlizaţiei occidentale.
Pe 25 iulie 1995 o bombă explodează într-un tren, la stația „Saint-Michel", din centrul Parisului. Opt persoane mor. Atacul este atribuit unor extremiști islamiști algerieni.
Marea Britanie este afectaă pe 15 august 1998 de cel mai grav atac din conflictul cu Irlanda de Nord. 29 de oameni au murit la Ulster, într-un atentat cu mașină capcană.
Pe 11 octombrie 2002 la Vantaa, Finlanda o bombă explodează într-un centru comercial finlandez. Şapte oameni, inclusiv autorul atacului, un student de 19 ani, mor. 80 sunt răniți.
Pe 11 martie 2004 zece bombe explodează la bordul a patru trenuri aglomerate, în drum către Gara Atocha din Madrid. 191 de oameni mor, alţi 2.000 sunt răniţi. Şocul este imens într-o ţară zguduită frecvent de atentate ETA. Peste 11 milioane de persoane, un spaniol din patru, au ieşit în stradă, a doua zi, protestând împotriva terorismului.
Un an mai tâziu, pe 7 iulie 2005, urmează o lovitură în Londra: 52 de oameni mor, 700 sunt răniţi în patru atacuri cu bombă, care au vizat trei trenuri de metrou și un autobuz. Cei patru atacatori tineri aveau legături cu al-Qaida.
Norvegia, o ţară liniştită, cunoscută pentru toleranţă, intră sub semnul terorii pe 22 iulie 2011. Un singur om, unul dintre cetăţenii săi, Anders Breivik, curmă destinele a 77 de oameni si răneşte peste doua sute. Totul începe cu explozia unei maşini-capcană, amplasată langa sediul Guvernului. Măcelul continuă pe o insulă, unde Breivik execută 69 de tineri.
Între 11 și 15 martie, Mohamed Merah, de 23 de ani, ucide trei militari la Toulouse și Montauban. Pe 19 martie, trei copii și un profesor de la un colegiu evreiesc. Este ucis de poliție, după un asediu de 32 de ore.
Estul Europei intră sub teroare pe 18 iulie 2012. O bombă explodează într un autobuz cu turiști israelieni în stațiunea bulgărească Burgas. Cinci turiști mor. Israelul a acuzat mișcarea șiita libaneză Hezbollah de comiterea acestui atentat.
Un an mai tarziu, pe 24 mai 2014, în Belgia, un cetățean francez de origine algeriană deschide focul în holul de la intrarea Muzeului Evreiesc din Bruxelles. Patru oameni mor pe loc. Ucigaşul avea sub 30 de ani.
Un nou capitol s-a deschis pe 7 ianuarie 2015, la Paris: Charlie Hebdo. Așa a inceput anul cu cel mai mare număr de morți în atacuri teroriste din Europa ultimului deceniu.
Citiți și: