În acest moment, 138 de deputați stau la hotel șI cheltuiesc dublu faţă de ceilalți 200 care au ales chiria. Pentru fiecare camera de hotel, Parlamentul României plătește 9000 de lei pe lună.
„Eu le înteleg indignarea, dar domniile lor trebuie să înțeleagă că indignați sunt cei care îi votează”, a spus Valeriu Zgonea.
Deputaţii care nu vor să stea la hotel primesc 3 mii de lei pentru a-şi acoperi chiria. O sumă mai mult decât generoasă, spun agenţii imobiliari.
„Zonele bune ale Bucurestiului, şi ne referim aici la zona centrală, oferă astăzi un preţ mediu pe chirie undeva la 400 de euro”, a afirmat Vlad Vlăsceanu, consultant imobiliar.
O garsonieră în zona Unirii, aproape de Palatul Parlamentului, poate fi închiriată pentru suma de 500 de euro, iar un apartament în cartierele mărginașe ale Capitalei costă 200 de euro pe lună.
O altă variantă pentru parlamentari ar fi ansamblurile rezidenţiale. Aici, în preţul chiriei, au acces gratuit la saună, la piscină şi la sala de fitnes.
Şi astfel nici n-ar mai simţi lipsa piscinei de la hotel. Iar economia la buget ar fi considerabilă.
Parlamentarii din alte ţări, cu chirie în delegaţii
„Aplicăm un model european care ne aduce un câştig de aproape două milioane de euro la bugetul Camerei Deputaţilor”, a explicat Zgonea.
Modelul funcţionează de minune în alte state. În Bulgaria, Parlamentul are blocurile sale in care stau aleşii care nu locuiesc în Sofia. În Anglia sau Italia parlamentarii primesc o sumă de bani şi se descurcă pe cont propriu. Iar cheltuielile sunt atent verificate de o comisie. La fel este şI în Spania.
1822 de euro pentru cei care locuiesc în Spania, dar nu în Madrid, şi 869 de euro pentru cei care provin din capitală. Cu aceşti bani senatorii trebuie să se descurce o lună de zile. Fie stau la hotel, fie închiriază o locuinţă, doar că la finalul lunii trebuie să demonstreze pe ce au cheltuit aceşti bani.
O altă diferenţă majoră faţă de România, unde aleşii nu trebuie să justifice pe ce au cheltuit banii pentru cazare. În plus, nici suma forfetară de aproape 7000 de lei pe lună nu este decontată Integral. Doar 53% din banii primiţi pentru biroul din colegiu trebuie justificaţi cu facturi.