„Dumnezeu este bun, bunătatea lui ține în veci și credincioșia lui din neam în neam. Eu sunt un om creștin și nu mă dedau la fapte care mi se imput. Sunt și am fost crescut în familie de credincioși, baptiști”, a declarat vineri dimineață Ion Ficioru.
Ian Ficioru este al doilea nume de torționar făcut public de IICCMER. Împotriva acestuia, institutul a făcut plângere pentru genocid la Parchetul Înaltei Curți.
Parchetul General a confirmat că a înregistrat denunțul depus joi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc împotriva lui Iosif Ioan Ficior, colonel (r), pentru săvârşirea infracţiunii de genocid, constând în aceea că, în virtutea funcţiilor de comandant şi locţiitor de comandant deţinute în perioada 1958-1963, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva categoriei deţinuţilor politici aflaţi la Periprava.
Ion Ficioru a condus lagărul timp de şase ani, perioadă în care în sătucul din Deltă au murit peste o sută de deţinuţi. Originile sănătoase, după cum le plăceau comuniştilor să spună, l-au propulsat pe Ficior în conducerea sistemului penitenciar, însă orientarea occidentală a fiului său l-a tras pe linie moartă, la 20 de ani de la ororile de la Periprava.
După desființarea închisorilor politice, în 1964, Ficior lucrează în alte penitenciare până în 1982. Atunci, din cauza problemelor fiului său, care vroia să emigreze în Statele Unite, dar și a unei boli nervoase diagnosticate anterior, fostul comandant de la Periprava a fost trecut în rezervă. Acum în vârstă de 85 de ani, Ficioru trăiește în București. Colonel în rezervă, are o pensie de aproximativ 5.000 de lei.
Ion Ficioru a renunțat la religia sa și la tot ce înseamnă Dumnezeu atunci când a intrat în rândurile Partidului Comunist.