Oraşul Orşova este situat într-unul dintre cele mai frumoase locuri din ţară: la ieşirea din Clisura Dunării, defileu celebru datorită munţilor şi vegetaţiei. Cu toate acestea, oraşul este ocolit de turişti. Motivele sunt multe: lipsa de promovare, a locurilor de distracţie, a spaţiilor de cazare potrivite pentru un aşa loc.
Autorităţile vor să schimbe lucrurile, aşa că au făcut două proiecte şi le-au trimis la Ministerul Dezvoltării ca să primească fonduri europene.
Nu orice oraş se poate lăuda cu o insulă în mijlocul unui fluviu. Aşa că, autorităţile s-au gândit să construiască acolo un centru de agrement.
„Zona va fi modernizată, va fi amenajat un miniport, un amfiteatru în aer liber, va fi amenajată o piscină în parc, jocuri pentru copii, pistă de role, spaţii comerciale”, a declarat primarul Ion Manea.
Ambiţiile sunt mari şi au au nevoie de bani ca să devină realitate - 8 milioane de lei, după calculele primarului.
Fondurile ar putea veni prin programe europene, dar aprobarea de la Bucureşti se lasă aşteptată. Nu ar fi prima dată: a mai existat un proiect pentru amenajarea unui port de agrement pentru 40 de vase. În lipsa banilor, a fost abandonat.
Orşova este un paradox urban - este cel mai tânăr oraş al ţării, dar şi unul dintre cele mai vechi. Localitatea, atestată din perioada daco-romană, a fost strămutată la sfârşitul anilor 60 pentru a face loc lacului de acumulare de la Hidrocentrala Porţile de Fier 1. În perioadele de secetă mare, când nivelul Dunării scade, turla vechii biserici poate fi văzută deasupra apelor.