Vremea rea a afectat 50 de localități din țară. Cele mai mari probleme sunt în Vrancea și Bacău. O persoană a murit, alta este dată dispărută. Situația este critică, recunosc și autoritățile care le cer oamenilor să nu ignore avertizările meterologilor de vreme severă. La Nereju, Vrancea, echipele de intervenție se luptă să salveze 12 persoane rămase izolate din cauza viiturilor.
„Din fericire s-a stabilit legătura cu muncitorii izolați de ape. Au fost întinse corzi și făcută o tiroliană pentru transferul persoanelor din zone care sunt izolate, peste apele râului, către mal, în zona de siguranță. Potrivit informațiilor de acolo, prima persoană a fost evacuată, este vorba de un minor în vârstă de 16 ani.
Operațiunea continuă, am întărit forțele de intervenție de acolo. Adică, pe lângă pompieri, jandarmii, pompierii voluntari și salvamontiștii din județul Vrancea, am trimis două echipe de salvamont de la Covasna și de la Bacău. Toate echipele vor lucra până evacuăm toți oamenii care sunt izolați. Numai cu tiroliana îi putem salva, nu avem alt sistem.
Acolo, apele nu permit nici barcă, nici nimic, iar vremea nu ne permite să folosim elicopterul, este zonă muntoasă, cu condiții meteo rele și cu plafon noros care nu permite executarea de astfel de misiuni, în siguranță”, a declarat Raed Arafat la Digi24..
Citiți și:
România, sub efectul ciclonului din Marea Neagră: Un mort, un dispărut, inundații în zeci de localități
„Pe apă nu se poate interveni. Are în ea resturi de bușteni, este periculoasă, nu este o apă curată. Vorbim de o apă învolburată care este și cu bușteni și cu alte obiecte care pot lovi orice persoană care încearcă să traverseze cursul apei. Din această cauză evacuarea se face prin tiroliană, deasupra cursului apei.
Și dacă au reușit să scoată prima persoană, sunt convins că vor reuși să le scoată pe toate cele 12 persoane.
Sperăm să îi scoatem cât e lumină afară. Dacă nu, este posibil să ducem sisteme de iluminat la fața locului.
Nu sunt probleme medicale cu acei oameni”, a dăugat șeful ISU.
Vrancea este în continuare sub cod portocaliu. Asta va duce la creșterea apelor
„Vrancea este în continuare sub cod portocaliu, azi, mâine. Asta, normal că va duce la creșterea apelor, așa că eu consider că salvarea persoanelor este imperios necesară înainte de căderea nopții, pentru că nu știm ce schimbări și ce riscuri pot să mai apară în cursul nopții.
La acest moment sunt pronleme sporadice. Pompierii intervin și în case, beciuri. Sunt pregătiți cu motopompe, cu tot ce trebuie ca să intervină unde este nevoie. Există zone în care au fost solicitați, inclusiv în zona Ilfov, Bacău, Neamț. Sunt pronleme care din fericire nu pun viața nimănui în pericol.
Sunt localități rămase fără curent, dar știu că cei de la Electrica lucrau și vor restabili realimentarea cu energie electrică.
În Bacău este o persoană dispărută, misiunea de căutare continuă”, a mai spus Raed Rafat.
12 persoane aflate într-o zonă forestieră din Nereju au rămas izolate din cauza creșterii nivelului și debitului râului Zăbala
12 persoane aflate într-o zonă forestieră din Nereju au rămas izolate, vineri, din cauza creșterii nivelului și debitului râului Zăbala. Oamenii s-au refugiat într-o remorcă.
Tot în județul Vrancea este o altă situație grea, în comuna Nistorești. În satul Podu Târdei un pod care asigura accesul auto a fost avariat, iar accesul se face acum doar pe jos, pe o punte.
În localitatea Mircești a fost evacuată în siguranță, la vecini, o familie formată dintr-o mamă și 3 copii.
Editor : Liviu Cojan