Oamenii din Ceatalchioi sunt obişnuiţi să lupte cu apele de fiecare dată când Dunărea îşi iese din matcă, însă acum, spun că le este mai greu decât oricând
„Suntem izolați, atât pe brațul Tulcea, cât și pe brațul Chiliei. Practic suntem înconjurati de ape. E greu și cu alimentația și cu tot”, afirmă Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi.
Tractorul a rămas singurul mijloc de transport cu care oamenii pot ieşi din comună, în siguranţă. Puţini sunt cei care se încumetă să traverseze drumurile cu căruţele. Şi asta pentru că în unele zone apa depăşeşte şi un metru.
„Am mai trecut şi încoace. ajunge până la căruţă. Până la... mai sus de roţi aşa”, spune un localnic.
Iar proviziile se aduc în sat tot cu tractorul ori cu ajutorul căruţei.
„Am văzut şi apa aceasta şi am fost şi am mai luat că nu se ştie pentru cât timp mai putem să mai trecem”, spune un locuitor din comună.
Oamenii se tem acum să nu se repete situația de acum trei ani, când apele au făcut prăpăd în zonă, mai ales că digul care ar fi trebuit să îi apere nu a fost construit în întregime. Autorităţile susţin însă că situația este sub control și sunt pregătite oricând să intervină.
„Urgenţele medicale, putem imediat interveni, pentru că avem navele de la ambulanţă sau chiar şi deplasarea pe drum cu maşinile de mare capacitate ale Inspectoratului Situaţiei de Urgenţă”, afirmă Lucian Simion, prefectul judeţului Tulcea.
Inundaţiile din Deltă au afectat şi activitatea societăţii care se ocupă cu transportul de persoane şi maşini, pe Dunăre, cu bacul, aceasta fiind nevoită să anuleze o bună parte din cursele zilnice. Iar veştile hidrologilor nu sunt tocmai bune. În zilele următoare Dunărea ar putea creşte cu încă 10 centimetri.