Propunerea legislativă privind impozitul specific unor activităţi a fost adoptată luni de Senat, ca primă Cameră sesizată, cu 87 de voturi "pentru", şase "împotriva" şi şapte abţineri, scrie avocatnet.ro.
Proiectul de act normativ va ajunge la Camera Deputaţilor pentru votul final, fiind programat să intre în vigoare începând cu data de 31 martie, cu condiţia ca documentul să îşi încheie întreg parcursul legislativ pănă atunci (inclusiv promulgarea de către preşedintele ţării şi publicarea în Monitorul Oficial).
Concret, propunerea legislativă, aflată în procedură de urgenţă în Parlament, reglementează impozitul specific anual, adică impozitul datorat de contribuabilii care au anumite domenii de activitate.
Noul sistem de impozitare, pe care autorităţile au încercat în repetate rânduri să-l introducă în legislaţia autohtonă, se va aplica persoanelor juridice române care desfăşoară activităţi în sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică, care la data de 31 decembrie 2015 îndeplineau, cumulativ, mai multe condiţii, cu excepţia microîntreprinderilor, după cum se arată în formă amendată a proiectului.
Contribuabilii vor trebui să realizeze, conform datelor din situaţiile financiare anuale/ raportările contabile anuale, o cifră de afaceri anuală netă, în echivalent lei, de până la 5 milioane de euro.
O altă condiţie care trebuie îndeplinită este ca persoanele juridice să aibă o pondere, în total venituri, de peste 70%, a veniturilor obţinute din desfăşurarea activităţilor corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute în proiect.
Toate explicaţiile aici