Reorganizarea Poliţiei Rurale a transformat o comună din Mehedinţi în raiul hoţilor. Nu există gospodărie din Gârla Mare care să nu fi fost prădată cel puţin o dată, iar proprietarii povestesc că răufăcătorii fură ce le pică în mână, de la animale şi grâu, până la combustibilul din maşini. Cei trei angajaţi ai poliţiei din comună lucrează prin rotaţie, astfel că un singur agent ajunge să răspundă de siguranţa a peste 3000 de locuitori - fără succes.
Când vine vorba de hoţi, fiecare om din Gârla Mare are o poveste. Unele sunt demne de filmele poliţiste:
„Nu mai era calul acolo, hamul pus pe el, gardul căzut, a sărit cu el peste gard... Mi-au omorât căţeaua...”
„În vitrina de băuturi a văzut că în spatele lui este o persoană. A sărit, s-a luptat cu el să se bată, s-au tăvălit pe jos până la uşă... Şi (hoţul) a fugit.”
Pe câmp, „toamna bagă căruţele pe mijlocul locului, patru-cinci inşi dintr-o parte şi din alta culeg un pogon până la ziuă.”
Hoţii ştiu că bătrânii sunt cei mai vulnerabili, aşa că îi vizitează des. La cei 80 de ani ai săi, Marin Sârbu povesteşte că i s-au furat animalele, motorina din tractor şi multe alte lucruri de prin gospodărie. Spune că i-a indicat pe vinovaţi poliţiei, dar a fost degeaba. „Nu e tot satul hoţ. Sunt şapte-opt-zece inşi. Nu e tot satul. Sunt şapte-opt pe care îi ştiu şi ei”, spune bătrânul.
Supăraţi că poliţia nu reuşeşte să îi prindă pe hoţi, păgubiţii au mers la primărie să ceară sprijin. Pe lângă faptul că nu îi pot ajuta, nici angajaţii de aici nu sunt mulţumiţi de activitatea agenţilor de poliţie. „Ei au... cu rutiera. Se ocupă cu amenzile pe rutieră. Cred că sunt de la Poliţia Rutieră. Nu cred că este şofer în sat care să nu fi luat o amendă de la ei”, afirmă secretarul Primăriei din Gârla Mare, Daniel Sârbu.
Secretarul primăriei spune că a sesizat în zadar Inspectoratul de Poliţie din Mehedinţi. Hoţii au continuat să fure, inclusiv de la tatăl lui. „Îi ia tot. Este bătrân, are 80 de ani. Data trecută când l-au furat au avut tupeul să-i taie iedul acolo unde îl ţine. L-au tăiat în curtea lui... mai aveau să facă grătar şi să aducă băutură...”
Şefii poliţiei judeţene susţin că au primit doar 11 plângeri pentru furt anul acesta şi dau vina pe oameni, dar şi pe modul de operare al hoţilor: „În primul rând, nu sesizează la timp atunci când le dispar bunuri de pe proprietate. Şi vă daţi seama că în majoritatea cazurilor sunt cauze cu autor necunoscut. Colegii mei depun toate eforturile pentru identificarea autorilor, însă mai ales în mediul rural aceste fapte se comit pe timp de noapte. Este foarte greu dacă cetăţenii ne sesizează a doua sau a treia zi să identificăm autorul”, spune purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinţi, Nicolae Lohon.
Problema furturilor în comună s-a agravat în ultimii doi ani, odată cu reorganizarea Poliţiei Rurale.