Pentru români, Palatul Parlamentului este acum locul în care senatorii şi deputaţii scriu legi. Pentru străini, Palatul Parlamentului este edificiul colosal ridicat în epoca lui Nicolae Ceauşescu, un simbol al trecutului. Este argumentul principal pentru care senatorul PSD Sorin Ilieşiu consideră că acesta e locul potrivit în care să fie amenajat un muzeu.
„Sunt convins că vizitatorii vor aprecia tocmai faptul că vorbim despre ideologia totalitară comunistă, despre cultul personalităţii dictatorilor comunişti chiar în clădirea creată la indicaţiile cele mai detaliate ale tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi ale sinistrei sale soţii - cum se spunea imediat după ce au fost daţi jos - Elena Ceauşescu”, a spus Sorin Ilieşiu.
Nu doar Parlamentul e reprezentativ pentru epoca Nicolae Ceauşescu, ci şi fosta închisoare de la Jilava, care ar putea fi dovada modului în care erau pedepsiţi cei care încercau să se opună regimului.
„Am ales Fortul 13 Jilava pentru că toţi foştii deţinuţi politici au trecut pe acolo. Închisoarea de la Jilava are, de asemenea, numeroase celule, fiecare încăpere poate să fie un spaţiu şi să vadă toţi vizitatorii condiţiile inumane pe care le aveau deţinuţii: în primul rând umezeala care a creat şi numele Jilava, adica spaţiul, pereţii, totul era jilav acolo şi din cauza asta se numeste Jilava şi localitatea”, a mai spus senatorul.
Senatorul PSD vrea să introducă informaţii despre criminalitatea regimului comunist şi în manualele şcolare.
Şi parlamentarii PNL vor un muzeu al ororilor comunismului în România. Au depus un proiect care se află în curs de avizare. În opinia liberalilor, muzeul ar trebui să găzduiască documente cu privire la abuzurile şi crimele asupra oponenţilor regimului comunist, petrecute între 1945 şi 1989.
Şi Klaus Iohannis a afirmat, imediat după câştigarea alegerilor, că va pleda pentru un muzeu al comunismului.