Oaspeţii de peste Prut au fost încântaţi de vizita în inima Transilvaniei. Au luat la pas centrul vechi al Braşovului, au mers la muzeele din Piaţa Sfatului şi au fotografiat frumuseţile oraşului. Poate cel mai entuziasmat vizitator e Chirila Andronache. Are 37 de ani şi mărturiseşte că e pentru prima oară când vine în România ca turist.
Chirilă Andronache, turist: „Trebuie documente, paşapoarte, multe semnături, multe hârtii. Şi mă bucur că am ajuns. Toată viaţa mea o să ţin minte aceste locuri frumoase.”
Unul dintre ele e Muzeul Casa Mureşenilor. Oaspeţii au fost fascinaţi de locul în care a trăit poetul Andrei Mureşanu, cel care a scris versuruile imnului „Deşteaptă-te, române!”.
Elena Deliu, turist: „Muzeul este chiar un loc unde recapitulăm toată istoria, tot ce cunoaştem. Aflăm şi lucruri noi pe care nu le-am ştiut şi istoria din şcolile noastre nu ni le-a spus şi reuşim să aflăm aici.”
Vizita basarabenilor în România face parte dintr-un proiect care ţine toată vara şi care îşi propune să aducă la noi cât mai mulţi turişti de peste Prut.
Alexandru Filip, coordonatorul proiect: „Proiectul nostru <Cunoaşte-ţi ţara!> este destinat pentru 100.000 de cetăţeni din Republica Moldova. Indiferent că sunt cetăţeni români, moldoveni, turci, chiar ruşi, ucraineni, noi aşteptăm pe toată lumea la Braşov, în Timişoara, în orice oraş din România să îşi cunoască ţara.”
Angela Rotaru, voluntar: „Avem o pagină pe internet unde plasăm tururile toate ca să se poată orienta. Avem un staff întreg în Chişinău care lucrează cu primari sau cu leaderi din localităţi.”
Şi românii sunt invitaţi să viziteze Basarabia: „Prin această înfrăţire simbolică te invităm şi pe tine să cunoşti Basarabia, să cunoşti România de partea cealaltă de Prut. Te aşteptăm cu drag la noi şi vă mulţumim pentru căldura cu care ne primiţi aici. Mulţumesc frumos! Şi de acum suntem fraţi.”
Turiştii basarabeni care vin în România au parte de cazare şi mese gratuite şi nu plătesc intrarea la unele obiective turistice.