În raportul Transparency International, România a obţinut anul acesta 43 de puncte din 100, la egalitate cu Brazilia, Bulgaria, Grecia, Italia, Senegal şi Swaziland. Acest scor clasează ţara noastră la coada Uniunii Europene împreună cu Bulgaria, Grecia şi Italia. În 2013, România s-a aflat pe aceeaşi poziţie. Cu doi ani în urmă, ţara noastră a obţinut un loc mai bun. România a ocupat atunci locul 66, cu un scor mai mare cu un punct faţă de cel din 2013 şi 2014.
Republica Moldova a coborât un loc anul acesta de pe 102 pe 103, la egalitate cu Bolivia, Mexic şi Niger.
FOTO Transparency International
Ţara considerată cel mai puţin coruptă este Danemarca. Ea se află pe primul loc cu 92 de puncte. Pe locul al doilea se clasează Noua Zeelandă, aceasta fiind urmată de Finlanda, Suedia şi Norvegia.
Germania ocupă locul 12, în timp ce Marea Britanie se clasează pe locul 14, iar Statele Unite, pe 17.
La cealaltă extremă a clasamentului sunt Coreea de Nord şi Somalia care se află împreună pe ultimul loc, 174, fiind percepute drept cele mai corupte ţări din lume.
„Ne îngrijorează faptul că statul nu e în stare să înveţe din greşeli şi să se cureţe singur. E imposibil să lăsăm această sarcină grea a reformării statului doar pe umerii procurorilor şi judecătorilor. N-au cum să rezolve problemele pe care România le are. Ce trebuie să reţinem din acest studiu e că cetăţenilor le pasă, că sancţionează derapajele şi că e nevoie şi de măsuri administrative, nu doar în materie penală, pentru a rezolva problema corupţiei”, a comentat la Digi24 Laura Ștefan, expert anticorupție.