Prăbuşirea militară a Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a început la 6 iunie 1944, rămasă în istorie drept „Ziua Z”, când forţele aliate au traversat Canalul Mânecii.
Invazia trupelor Aliate a început la ora 06:25, pe o porțiune de 65 kilometri de plajă, în nord-estul Franței. Înaintea debarcării pe mare a existat și o parașutare a 24.000 de soldați în Franța, în noaptea de 5 spre 6 iunie.
Debarcarea din Normandia a fost o dispunere de forțe militare spectaculos coordonate, implicând trupele Aliaților pe uscat, pe mare și în aer.
În total, aproximativ 160.000 de soldaţi aliaţi aflaţi la bordul a peste 7.000 de nave şi 3.000 de avioane au debarcat în Normandia, unde au întâlnit puternica defensivă germană. Britanicii şi canadienii au întâmpinat o rezistenţă mai slabă pe plajele cu numele de cod Gold, Juno şi Sword, în timp ce americanii au avut de înfruntat o rezistenţă germană crâncenă pe plaja Omaha, spre deosebire de plaja Utah, pe care au cucerit-o mult mai uşor. Până seara, armata americană a pierdut 2.400 de soldaţi în luptele de pe plaja Omaha, cea mai mare pierdere din întreaga operațiune.
În total, 4.000 de occidentali au murit și alți 8.000 au fost răniți. Într-o singură zi.
După câteva zile de confruntări sângeroase, trupele aliate au cucerit câteva puncte strategice importante. Până la sfârşitul lunii iunie 1944, Aliaţii vor reuşi să ocupe portul Cherbourg, reuşind să debarce aproximativ 850.000 de soldaţi şi 150.000 de vehicule în Normandia.
Stan Hodge, veteran britanic, a rememorat la BBC acele zile: „Se foloseau aceste trupe de diversiune. Într-o zi ne aflam la Hartley Pole, iar a doua zi eram la Black Pole. Spuneai că germanii aveau mai multe trupe. Ne așteptam să fie așa. Noi eram ca o armată a nimănui”.
Spre sfârşitul lunii august 1944, Aliaţii au ajuns la râul Sena şi au reuşit eliberarea Parisului pe 25 august, forțând retragerea trupelor germane din nord-vestul Franţei. Invazia din Normandia a reprezentat o lovitură psihologică majoră pentru Hitler, împiedicându-l să mai trimită trupe pentru a stopa contraatacul sovietic.